вторник, 4 август 2015 г.

Супа от тиквички

Тава е толкова обичана супа от мен, а установих че не съм споделяла как я приготвям (не, че има нещо кой знае какво необичайно)!
Мога целогодишна да я правя и консумирам :), но разбира се най-хубава е с пресни млади тиквички (през зимата използвам консервирани - има разлика във вкуса).
ПРОДУКТИ:
1-2 тиквички (около 500 г -може и повече)
1 морков
1 средно голяма глава лук
3-4 с.л. олио
черен пипер
сол
1 к.ч. прясно мляко
фиде (количеството е в зависимост от това колко гъста искате да е супата)
вода (около 1-1,5 л)
девисил
копър
магданоз
ПРИГОТВЯНЕ:
Измивам и нарязвам на дребно лука и моркова, а тиквичките нарязвам на средно големи кубчета. Загрявам олиото и сотирам в него първо лука и моркова, а след това добавям тиквичките. Разбърквам и след като си променят цвета (стават по-светли и прозрачни) добавям сол, черен пипер и заливам с водата. Оставям на среден огън да заври и да се готви до сваряване на зеленчуците, след което добавям фидето и отново оставям до сваряването му.
В края на готвенето добавям накълцаните зелени подправки и прясното мляко (играе роля на застройка, но супата остава бяла).
Разбърквам и оставям на огъня, но внимавам да не завира, за да не се пресече млякото, след което отстранявам от котлона.
Супата е готова!
Сервирам леко охладена, но аз лично я предпочитам студена (особено в горещите дни).


Опитайте, много е вкусно!!

4 коментара:

  1. Руми, никога не съм опитвала подобно супичка, а много обичам тиквички. От познат знам, че прясното мляко прави чудеса в тези ястия, а аз все не смея да опитам. Ето, ти също приканваш. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай Гери, много вкусно става, а и супичката остава беличка и просто приканва да я изядеш! ;), наистина млякото прави чудеса!!
      Поздрави и за теб, миличка!!

      Изтриване
  2. Чудесна е,Руми,и на мен ми допада повече студена,много е освежаваща,а и бърза за приготвяне!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Любима ми е, Роси. Честичко я правя, макар някои от домашните ми да не са толкова щастливи :) , но това е лятна супичка.
      Поздрави!!

      Изтриване