понеделник, 8 юни 2015 г.

Какво може да приготвим от зелени орехчета?

Зелените орехчета се използват както в сладкарството, така и с лечебна цел. Те са много полезни и вкусни.
 От зелените орехчета се приготвят сладко, ликьори,  лечебни отвари срещу акне, екземи, преумора
Отварата от зелената кора на орехчетата е полезна при гнойни обриви и екземи. Сокът от зелени орехчета се втрива в кожата на лицето и спомага за премахване на  нежеланото окосмяване при жените.
 Зелените орехчета се събират през май-юни и затова са идеални срещу пролетна умора. Когато са в млечна зрялост те са около 2,5 сантиметра в диаметър. Ядката е млечно бяла  и е мека.
Зелените орехчета съдържат много полезни вещества като витамин С, витамините B1, B2, B3, B8, витамин Е и PP
Освен това зелените орехчета съдържат много ароматни съединения, белтъчини, йод, органични киселини, полиненаситени мастни киселини, флавоноиди, калций, кобалт, калий, магнезий, фосфор.
Сокът и отварата от  кората на зелените орехчета са известни в народната медицина като средство срещу преумора и мускулна слабост.
Сега му е времето да се подготвят заготовките за сладкото и ликьорчето от тези плодчета. При мен това е свършено, а крайният резултат ще покажа "когато му дойде времето" :).
До скоро!!

2 коментара:

  1. Руми, с нетърпение очаквам резултатът!
    Знаеш ли колко пъти съм се канила да си набера и да направя нещо с тях. Само, че не зная кога точно се берат, а и май вече е късно?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Късничко е вече, Вили за сладката. За тях трябва да са малки орехчетата, но за ликьорче все още може да станат!
      Поздрави и прекрасен ден, миличка!!

      Изтриване