четвъртък, 29 май 2014 г.

ПИТКА С КАШКАВАЛ

Това е една много, много вкусна и интересна пита, която преди доста време видях във форум BG мама. Направо се влюбих във вида й. Винаги когато я правя у дома настъпва оживление, защото всички знаят колко е вкусна!

ПРОДУКТИ:
Закваска:
1 ч.ч топло мляко
3 ч.л. суха мая
2 ч.ч брашно

ПРИГОТВЯНЕ
на закваската:
Стоплете млякото до 30 С и го сипете в купа. Добавете маята,разбъркайте да се разтвори и добавете брашното. Разбъркайте с дървена лъжица или телена бъркалка.
Покрийте с фолио и оставете за 1 час на топло място.

тесто:
1/4 ч.ч масло
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 големи яйца
2 - 2 1/2 ч.ч брашно (около 300-350г)
1 ½ ч.ч настърган кашкавал

ПРИГОТВЯНЕ:
Разбийте маслото с захарта в дълбока купа с миксер докато стане на крем.
Добавете яйцата и продължете да бъркате няколко минути.
Добавете яйчната смес към закваската и разбъркайте добре.
Добавете една чаша брашно.
Преместете на твърд плот. Омесете добре като добавете останалото брашно.
Може да не се нуждаете от всичкото брашно.
След като омесите сложете тестото в купа намазано с мазнина и покрито с фолио за 1 час на топло да втаса.
След час тестото е утроило обема си.
Разстелете брашно на плота и разточете на кръг с диаметър около 40 см и дебелина 1см.
за по-лесно може да разточвате върху лист хартия за печене с очертан кръг. След това става по-лесно прехвърлянето в тавата за печене.
В средата на тестения кръг сложете една чаша за маркер и срежете на 4 части до ръба на чашата.
След това всяка четвъртинка срежете на 5 равни части. Получават се 20 парчета. Махнете чашата.
През едно парче наръсете обилно с кашкавал.
Всяко свободно парче захлюпете върху съседното с кашкавал така, че да се припокрият.

Усучете всеки лъч около себе си.
След това вземете един от лъчите и го завийте на охлювче и поставете върху средната част на питката (там къдито е била чашата).
Навийте на охлювчета и всички останали лъчи, след като първо сте ги усукали.
Наместете ги равномерно.
Намажете с разбит белтък и наръсете обилно с кашкавал.
Оставете покрита с кърпа около 30 минути на топло.
Печете в предварително нагрята фурна на 180° С около 30-40 минути или докато клечката излезе суха.



Става много красива и вкусна питка!



Приятен апетит!


6 коментара:

  1. Топла, ароматна и вкусна! Страхотна е, Руми! И следващият път като правя пита, ей така ще я завия :) !
    Приятно хапване, Руми! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бени, много си мила!! Вкусна е, а ако е и с някакво по-ароматно сирене, като Гауда или Ементал е още по-ароматна и апетитна, но и с български кашкавал си я бива!
      Прегръдчица и хубав ден ти пожелавам!

      Изтриване
  2. Здравейте Руми,
    Исках да споделя адмирациите си към Вашия блог. Наистина превъзходни рецепти и тази питка изглежда прекрасно :)
    Поздравления!
    Прекрасен начин на заплитане и аз съм използвала подобен в направата на питки : http://easypeasydishes.blogspot.com/2014/02/blog-post_6.html , но Вашият е наистина впечатляващ.
    Очаквам следващата Ви рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даянче, много ти благодаря за хубавите думи и за оценката!! Щастлива съм, че ти харесват нещата, които правя и още повече ще се радвам, ако опиташ и споделиш мнението си!!
      Поздрави и прекрасен ден!

      Изтриване
  3. Румиии, направо си завила цялото си майсторство с нея, страхотна е! Отчупвам си парченце, ако позволиш. :)
    Прегръдки и топла вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гериии, разбира се че позволявам, даже не само едно!! :) Много е вкусна и ние я обичаме, и свършва за отрицателно време, така че побързай :)!!
      Прегръдка и от мен, миличка и хубав ден!!

      Изтриване