понеделник, 26 май 2014 г.

Торта с фъстъчено масло

 Ние не сме свикнали много с консумацията на фъстъченото масло (Peanut butter), за разлика от американците на пример, но то е толкова приятно на вкус и има доста полезни качества  (е ....... и толкова калорично), че си заслужава от време на време да го включваме в менюто си. А какво по-добро от това да си направим с него една тортичка!?
ПРОДУКТИ:
за тестото:
* 4 големи яйца (или пет малки)
* 125 г масло, на стайна температура
* 250 захар
* 360 г брашно
* 1 пакетче бакпулвер
* 1/2 чаена лъжичка сол
* 200 мл прясно мляко
* Ванилия
* 2 с.л. какао

за крема :
* 250 г краве масло на стайна температура
* 250 г  пудра захар
* 2-3 с.л. горещо прясно мляко
* 340 г фъстъчено масло
* 1 пакетче ванилова захар

ПРИГОТВЯНЕ:
на тестото:
В купа разбийте маслото и захарта с миксер, докато се получи кремообразна консистенция.
Започнете да добавяте яйцата, едно по едно, докато всяко се усвои добре.
Спрете миксера и добавете брашното и бакпулвера, като редувате с мляко, но последно сложете брашно.
Застелете тортена тавичка (моята е с диаметър 23 см) с хартия за печене и след това изсипете в нея 2/3 от тестото.
В останалата част добавете 2 супени лъжици пресято какао и още две супени лъжици мляко, за да не се промени  първоначалната гъстота на тестото.
Изсипете тъмното тесто върху бялото, като се стараете да не е на едно място и след това с вилица разнесете, като правите движения с вилицата, така че да се образува мраморен ефект.
 Печете в предварително загрята на 160° С фурна около 50 минути, но все пак проверете с клечка за готовност (всяка фурна пече различно).
Оставете да се охлади и след това разрежете на два блата с много остър нож или със здрав конец.
на крема:
Разбийте маслото и пудрата захар с миксер до получаването на кремообразна консистенция и захарта се разтопи и не се усеща като се разтрие между пръстите.По време на разбиването прибавяйте по една лъжица от прясното мляко (така захарта ще се разтопи по-лесно и кремът ще стане малко по лек и пухкав).
След това добавете една супена лъжица фъстъчено масло, хомогенизирайте и повторете операцията, докато прибавите цялото количество масло от буркана.
Сложете едната платка в подходяща чиния и изсипете половината от крема, загладете и поставете втората платка. Притиснете леко да се разпредели крема и изсипете останалата част от крема (може да си отделите малко за декорация) и измажете тортата от всички страни. Приберете в хладилника за няколко часа да се стегне крема, след което декорирайте.
Ако обичате по-сочни торти може леко да сиропирате платките преди да разпределите крема върху тях, иначе ще ви се стори леко суха.

Получава се много приятна торта с интересен фъстъчен аромат и вкус, комбинация между сладко и леееко солено (много модерна в последно време комбинация за сладкиши :) ).
Да ви е сладко

4 коментара:

  1. Руми, превъзходна е! Не се съмнявам и колко е вкусна! :)
    Мааалко ми идва в повече това близо 600 грама масло в крема (изключвам блатовете), ама не всеки ден хапваме такива блаженства, нали? ;)
    Усмивки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе, наистина е малко повечко маслото, но е приятно, не накъртващо с лек солено -фъстъчен вкус. Пък, ти си права, Гери, не всеки ден си приготвяме такава торта и от време на време може да не броим калориите :) :), нали!
      Прегръдка, миличка и спокоен следобед!

      Изтриване
  2. Руми, майстор си на шприцованите декорации! Толкова са равни и еднаквички :) И блатът шарен е много интересен, това не ми е хрумвало за торти :) А фъстъчено масло така и не съм ползвала ... Но пък ще опитам от твоята торта парче :)
    Слънчеви поздрави, Руми! Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Бени, и аз не бях ползвала фъстъчено масло, но се получи много приятен крем - леко солен и сладък - перфектен баланс, а и вкус на ядки. Доволна съм, че опитах и сигурно ще повторя, може и като глазура за къпкейк да се използва.
    Поздрави и на теб, миличка и спокойна вечер!!

    ОтговорИзтриване