петък, 23 май 2014 г.

ЛИКЬОР "КРЕМ ЛИМОН"





Реших да съчетая визията на  кремообразния Яйчен ликьор и вкуса и аромата на италианското Лимончело, за да получа това невероятно лимонено крем-ликьорче. Убедена съм, че може да се приготви и с други аромати и ще се получи също толкова приятно, копринено нежно и вкусно!







ПРОДУКТИ:
7-8 лимона (само кората ни трябва)
0,5 л чист спирт (95% - за хранителни цели)
1 кутийка кондензирано мляко
2 яйчни жълтъка
800 мл прясно мляко
1 кг захар (ако кондензираното мляко е подсладено количеството на захарта може да се намали)
Ванилия
ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте  много добре лимоните с топла вода и препарат и ги оставете да постоят десетина минути накиснати в хладка вода. Това се налага защото при нас трудно се намират био лимони, а тези на пазара са обработвани с препарати, за да са трайни. След това с белачка за плодове обелете кората или настържете с ренде (само жълтата част), поставете я в буркан с плътно затваряща се капачка и я залейте със спирта (ако нямате чист спирт може да използвате силна водка) и приберете на тъмно и хладно място за седмица, като от време на време разклащате буркана. След като е изминала седмицата можем да продължим с направата на ликьорчето.
Жълтъците разбийте с 3-4 с.л. от захарта на крем, докато се увеличи обема им, побелеят и захарта се разтопи.
Смесете останалата захар и млякото и поставете съда на огъня, като непрекъснато разбърквате, за да не позволите захарта да се утаи и да започне да се карамелизира, а да се разтвори и млякото да се загрее. След  като се е разтворила захарта, а млякото се е сварило, дръпнете съда от огъня, отделете половината от него и го смесете с кондензираното, а останалото прибавете на тънка струйка към жълтъците, като бъркате непрекъснато, за да не се пресекат. Съединете двете смеси и оставете да се охладят напълно. След пълното изстиване на млечно-яйчната смес я прецедете през марля и я смесете с прецедената спиртна настойка от лимоновите кори, разбъркайте и отново я прецедете. От начало ще ви изглежда като пресечена, но това ще се оправи докато разбърквате.
Оставете готовата напитка да отлежи 1-2 дена, за да се хомогенизира и да се развие аромата и вкуса, след което й се насладете.
Получава се нежно, кремообразно и лимоново ароматно вълшебство, което много наподобява на небезизвестния Бейлиз, но с лимонов вкус. Не забравяйте да поставите ликьорчето в красива или интересна бутилка, за да му предадете още по- примамлив вид! :)

Наздраве!!

8 коментара:

  1. Не пия твърд алкохол, но подобни сладости, по малко, обичам. :) Така че, Руми, определено ме грабна идеята ти! Изглежда чудесно, а как само звучи от съставките... Пее ми направо. ;)
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, това изобщо не е твърд алкохол` даже мога да кажа, че е по-скоро сладко, от колкото алкохолно, направо е като по-течно кремче!
      Прегръдка и за теб от мен, миличка, спокойна нощ и сладки сънища!

      Изтриване
  2. Вълшебно! Много си падам по такива ликьори! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз също много ги харесвам и честичко ги приготвям. Моите приятелки знаят това и винаги се възползват с удоволствие, но то е взаимно!
      Поздрави и спорна нова седмица!

      Изтриване
  3. Определено обичам ликьори! Други алкохолни напитки почти не опитвам, но тези сладки удоволствия много ми допадат :) Чудесно звучи тази идея, Руми, и наистина много привлекателно в тази бутилка. Ще си запиша да пробвам задължително!
    Хубави почивни дни сред прекрасните ти цветя, Руми! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Бени, че ти е харесало това сладичко удоволствие! Супер е да изпиеш малка чашчица от него, наслаждавайки се на красива гледка :)!
      Прегръдка и за теб, миличка! Прекрасна седмица ти желая!

      Изтриване
  4. ооо ликьорче опитвам (за разлика от другите алкохоли) и се нареждам за чашка :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ще се чукна с удоволствие с теб, Миме (може и по две да ударим :))!
      Поздрави и хубав ден!!

      Изтриване