четвъртък, 13 февруари 2014 г.

НУГА ТРЮФЕЛИ

 Трюфели - има ли някой да не ги обича, а е толкова лесно да си направим у дома, че и да комбинираме вкусове и аромати по наш избор!! Освен това са много подходящи за всеки празник (какъвто имаше не отдавна за нашето семейство, а и за този, който предстои утре), а и защо не и за делник и подарък в малка красива кутийка!? Всеки може да отиде и да купи кутия бонбони от магазина, но съм сигурна, че малка кутийка с домашно приготвени трюфели ще донесе много по-голямо възхищение у този на когото ги подарите.
ПРОДУКТИ:
200 г тъмен шоколад
2 с.л. краве масло
1/2 ч.ч. течна сметана
100 г нуга крем /Nuss Nougat - д-р Йоткер/
1 ч.л. екстракт от ванилия
1 с.л. нес кафе на гранули
1-2 с.л. хубав тъмен ром (може и някакъв ликьор по ваше желание)
захаросани корички портокал (по желание - аз сложих)
за овалване:
печени, белени лешници натрошени на ситно
горчиво какао

ПРИГОТВЯНЕ:
В купа слагаме начупения шоколад, нугата, кравето масло, сметаната и ванилията и поставяме на водна баня да се разтопят. Бъркаме докато стане гладка и хомогенна смес, но внимаваме да не завира водата под купата. След като се стопи и смеси в гладък крем всичко дърпаме от огъня и прибавяме нескафето и алкохола (по желание може да се добавят и захаросани портокалови корички, които много добре се съчетават с останалите аромати).
Покриваме купата с домакинско фолио и я поставяме за няколко часа в хладилника, докато стегне сместа.
След това изваждаме и с помощта на лъжички оформяме топчета, част от които овалваме в накълцаните лешници, а останалата в горчиво какао (разбира се може да ги оваляте и в нещо друго - примерно шоколадови или захарни пръчици или пък кокосови стърготини или да ги тункваме в тъмен шоколад).
Поставете ги в красива кутия или купичка и ги поднесете.


Може да ги съхранявате в добре затворена кутия за около седмица в хладилник, но не вярвам да останат за тооолкова дълго време :).
Да ви е сладко!!

6 коментара:

  1. Прекрасно изглеждат, Руми! Май не съм опитвала обаче този нуга крем и ми е много интересно какъв вкус има. :)
    Весели да са всичките празници у дома. Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. И не само изглеждат, Гери, а са и много вкусни! Има вкус на лешници и шоколад, ужасно е апетитно и неустоимо! Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  3. Руми, никога не съм правила бонбони, а толкова рецепти има ...и твоята е чудесна! Май е време да опитам!
    Прегръдки, мила! Желая ти хубав утрешен празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лесни, бързи ииии невероятно вкусни са всички трюфели, Ванюшка, пробвай и ще се влюбиш в тях! После няма да има спиране, повярвай и хич не му мисли повече :))! Прегръдка и невероятно романтичен празник ти желая! (сигурна съм, че Роби ще се постарае да го направи такъв)

      Изтриване
  4. О, Руми, пак много румЯнтично е при теб!
    Слънчеви и сладки дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ти, Вили! Все не мога да ги наситя моите хора с румЯнтика :) :). Много поздрави и горещи прегръдки и за теб, миличка!!

    ОтговорИзтриване