понеделник, 23 декември 2013 г.

Коледни бонбони от сушени плодове и ядки


Всички знаем колко много интересни неща можем да намерим докато се "ровим" в интернет. При мен стана точно това - търсех някаква интересна рецепта за соленки, а попаднах на тези сладички бонбони! Веднага реших, че сменям насоката на търсене :) и си помислих: "Толкова е приятно да има нещо сладичко, но и здравословно за похапване в дългите почивни дни по време на празниците! Тези бонбонки са толкова приятни, а и подходящи за подарък на близък и любим човек!" Стават толкова бързо и лесно, че просто не е за вярване! Трябва да си набавите само няколко различни видове (по ваше желание) сушени плодове.

ПРОДУКТИ:
по 70-80 г от вид сушени плодове (златни стафиди, боровинки, кайсии, папая, сини сливи, смокини, фурми, портокалови корички или други, каквито вие предпочитате)
Общото количество на плодовете трябва да е около 600-700 г.
по 50-60 г запечени лешници, орехи и бадеми
1 1/2  с.л. мед
1-2 с.л. портокалов ликьор (може да използвате и хубав коняк)
40 г пудра захар
ПРИГОТВЯНЕ:
Поставете всички плодове, ядките и захарта в кухненския робот и ги смелете, но не на много дребно. След това прибавете меда и алкохола и отново смелете, докато се получи лепкава смес. От сместа оформете бонбони с големината на орех (около 17-18 г всеки). След като са готови можете да оваляте в различни топинги (накълцани запечени ядки, кокосови стърготини, какао или разтопен шоколад), така ще се получат бонбонки с различна визия :). Оставете на студено да престоят и да се обединят вкусовете.
Това е - нали е много лесно, за вкуса гарантирам, но все пак опитайте!
Да ви е сладко и весело по празниците!

8 коментара:

  1. Руми, превъзходни са! Търся си точно идея за бонбони за подарък... Ама не обича човекът сушени плодове, та май ще са нездравословни... :)
    Сърдечни поздрави и да ви е сладко полезното блаженство! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо, Гери, повярвай колкото и да не обича човека сушени плодове тези бонбони ще ги хареса (даже няма и да разбере, че са от нелюбимите му сушени плодове)! Но ти си знаеш! Поздрави, миличка и весела Коледа!

      Изтриване
  2. Прекрасни коледни бонбони, Руми!!! Красиви и постни, както си трябва за тази вечер :)
    Весели и уютни коледни празници, мила! От мен голяма прегръдка и усмивка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела Коледа и на Вас с Филип, миличка Тики! Силна прегръдка и от мен! :*

      Изтриване
  3. Весела Коледа и Щастлива Нова година, Руми!
    Здраве, късмет и благополучие на цялото семейство!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ти благодаря, Ванюшка! Весела Коледа и на вас и Щастлива да е Новата година пълна с много мир, любов и усмивки!! Прегръдки и от мен, миличка!

    ОтговорИзтриване
  5. Вълшебна Коледа Руми,
    Бъдете много здрави и щастливи!
    Прегръдки и ... да получите много подаръци под елхата :)
    Обич, разбирателство, доброта и любов в семейството ти!
    Бъди винаги усмихната и добра!
    Бъди здрава и все така креативна!
    Прегръдки, мила Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, мила Бети! Нека всички тези пожелания с пълна сила се отнасят и за теб и твоето семейство, а обичта, разбирателството, добротата и любовта са най, най -прекрасните подаръци, които може човек да получи и да даде на всички, които са му скъпи!! И вие бъдете здрави и много щастливи! Целувки и прекрасни мигове!!

      Изтриване