четвъртък, 7 ноември 2013 г.

Баница с кайма


Баницата - най българското произведение на кулинарното изкуство! Има я в различни варианти - сладка, солена, със сирене, с зелении, с картофи, с гъби и още много, много разновидности, но сега ще правим със кайма.
ПРОДУКТИ:
1 опаковка кори за баница(аз винаги вземам по-голяма)
500 г кайма (да е по-суха)
смлян черен пипер
смлян кимион
чубрица
сол
3-4 средни глави лук, накълцани на ситно
7 яйца
3/4 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. прясно мляко
ПРИГОТВЯНЕ:
Първо си приготвям плънката. В част от сгорещеното олио (не много, каймата също ще отдели) сотирам накълцания лук и след като омекне прибавям каймата и разбърквам, за да се образуват трохи и да се позапържи леко. Прибавям подправките, разбърквам и оставям да се охлади леко.  В купичка разбивам три от яйцата.
В тавата на дъното наливам малко от олиото и надиплям 2-3 листа, така че да се покрие дъното. Върху тях наръсвам част от изстиналата плънка (разделям я на толкова части колкото слоя ще направя, за да има по равно навсякъде) и с помощта на лъжица наръсвам от разбитите яйца. Това повтарям докато се свършат корите, плънката и разбитите яйца. През един слой ръся и по малко от олиото.
Най отгоре поръсвам с олио и заливам с останалите яйца, разбити с прясното мляко, малко сол и ако има останало олио го прибавям към млякото.
Предварително загрявам фурната на 160 С и след като поставя вътре тавата (на средна скара) обръщам да пече само отдолу, докато се надигне, след което връщам да пече отгоре и отдолу до зачервяване без да повишавам температурата (това трае различно за различните печки и за това не давам време).
Изваждам, покривам с чиста кърпа и я оставям да си отдъхне от жегата, а след това поднасям. Това е подходящо както за закуска така и за вечеря с хубава салатка и чаша бира.
Приятен апетит!!


2 коментара:

  1. Руми, чудно е, никога не съм се сещала пък за вариант и с кайма. Аз по принцип все гледам да смесвам с нещо каймата, да не е "чиста" (не я харесвам много-много), та това предложение се вписва страхотно.
    Усмихнат ден ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти миличка, и на теб страхотен ден - слънчев и усмихнат :*!

      Изтриване