неделя, 15 септември 2013 г.

Солени мъфини или различните сандвичи

На едно парти винаги трябва да има както сладки, така и солени хапчици. Тези солени мъфини спокойно могат да изиграят ролята както на хапки, така и да заместят традиционните сандвичи. Правят се лесно, не отнемат много време, вкусни са и позволяват да импровизирате и винаги да постигате различен ефект.

ПРОДУКТИ:
4 яйца
50 мл топличка вода
50 мл топличко прясно мляко
15 г прясна мая
5-6 с.л. разтопено краве масло
100 - 150 г бяло саламурено сирене и настърган пармезан (50/50)
50 г нарязано на дребно "Чоризо" (може да използвате и друг колбас по ваше желание)
50 г кашкавал, нарязан на дребни кубчета
300 г брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
чери доматчета
олио за намазване на формичките
шарена сол (по желание)
ПРИГОТВЯНЕ:

В съд натрошаваме маята, посипваме със захарта и заливаме с топличките вода и мляко. Оставяме да се разтвори напълно. Яйцата разбиваме с вилица и ги прибавяме към маята. Прибавяме 1/2 от брашното и разбъркваме да се получи кашичка, към която прибавяме настърганите сирена и отново разбъркваме да се разпредели равномерно в сместа. Добавяме останалото брашно и сме готови с тестото. Разпределяме половината от тестото в част от гнездата на тавичката, които обилно сме намазнили (може да използвате и хартиени капсули, но и те трябва да се намазнят). Във всяко гнездензе бодваме по едно доматче, като го притискаме да потъне колкото е възможно по-вече (при печене тестото ще го избута на горе).
В останалата половина от тестото добавяме нарязаните колбас и кашкавал и разпределяме в останалите гнезда. Посоляваме с шарена сол и печем в предварително загрята на 180 С фурна за около 20-25 минути или до суха клечка. Изваждаме и охлаждаме върху решетка.



Декорирането е в  зависимост от желанието и фантазията ви, но може и просто без допълнителна декорация - пак ще е вкусно.




Добър апетит!

1 коментар: