четвъртък, 18 април 2013 г.

Ябълкови ГОФРЕТИ

  Това са много приятни гофретки, вкусни, ароматни и разбира се лесни за приготвяне! Когато се чудим с какво да разнообразяваме съботните или неделните закуски на семейството са добре дошли!! Можем да ги допълним с парченца пресен плод, някакво сладко или течен шоколад, но и така са си добре.








ПРОДУКТИ:

50 г масло
2 с.л. захар (аз използвах кафява)
1 яйце
80 г извара обезсолена (или крема сирене)
80 г брашно
1 щипка бакпулвер
100 мл. ябълков сок
1 ябълка (средно голяма)
• ванилия
• канела (колкото желаете)




ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме маслото и с 1 с.л. от захарта на крем.
Добавяме жълтъка и изварата, и разбъркваме.
Смесваме брашното и бакпулвера и ги прибавяме към сместа.
Обелваме ябълката, настъргваме я и изцеждаме сока, ако не се получат 100 мл. изцедете още половин ябълка.
Добавяме ябълковия сок, колкото да се получи гъста маса.
Накрая прибавяме и настърганата ябълка (от която сме взели сока) към тестото и отново разбъркваме да се хомогенизира.
Отделно разбиваме белтъка с останалата захар на пяна и го прибавяме към тестото.
Загряваме много добре гофретника, слагаме от сместа и печем. Изпичането става по-бавно от обикновено, за това трябва да изчакате и не се притеснявайте, ако ви се виждат меки и неизпечени гофретите, това е защото има парченца плод вътре. Извадете ги и след като изстинат ще се стегнат.
Приготвяйте кафето, чая или млякото, слагайте гофретите на масата и ..... старт! :) :)
Децата са особено щастливи когато има такива неща за закуска.
Много вкус и аромат на масло и ябълка. Сега ми идва идея, че може и да се сиропират, за  да се получи друг вид десерт, гарниран с топка сладолед или разбита сметана. Наистина кулинарията предоставя огромни възможности да се експериментира. Опитайте!!
Да ви е сладко!!

4 коментара:

  1. Руми, и това е нещо от списъка, който се казва "Ще го направя". Не съм пробвала гофрети с плодове в тях. Твоите са ароматно привлекателни! Ще ги поднеса и на моята маса! Благодаря за вкусното предложение!
    Сърдечни поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Бени!! Хубава вечер и на теб! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Със сигурност са вкусни. В Белгия опитах истински гофрети и направо... Чудесия, нищо общо с нашите тук. И мисля, че тайната е в това, че гофретите са правят от твърдо тесто, което се разточва (не като за палачинки).
    А тези ябълкови... Голяма вкусотия, тук усещам аромата й.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скъпа Гери, не съм пробвала истински гофрети, но съм сигурна, че са вкусни и със сигурност са различни от нашите. Ще се радвам и задължително ще пробвам да направя такива, ако намеря оригинална рецепта (помогни, ако имаш такава)! Но и тези се си вкуснички, нали са си наши :))! Поздрави миличка и прекрасна вечер!

      Изтриване