ПРОДУКТИ:
• 50 г масло
• 2 с.л. захар (аз използвах кафява)
• 1 яйце
• 80 г извара обезсолена (или крема сирене)
• 80 г брашно
• 1 щипка бакпулвер
• 100 мл. ябълков сок
• 1 ябълка (средно голяма)
• ванилия
• канела (колкото желаете)
ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме маслото и с 1 с.л. от захарта на крем.
Добавяме жълтъка и изварата, и разбъркваме.
Смесваме брашното и бакпулвера и ги прибавяме към сместа.
Обелваме ябълката, настъргваме я и изцеждаме сока, ако не се получат 100 мл. изцедете още половин ябълка.
Добавяме ябълковия сок, колкото да се получи гъста маса.
Накрая прибавяме и настърганата ябълка (от която сме взели сока) към тестото и отново разбъркваме да се хомогенизира.
Отделно разбиваме белтъка с останалата захар на пяна и го прибавяме към тестото.
Загряваме много добре гофретника, слагаме от сместа и печем. Изпичането става по-бавно от обикновено, за това трябва да изчакате и не се притеснявайте, ако ви се виждат меки и неизпечени гофретите, това е защото има парченца плод вътре. Извадете ги и след като изстинат ще се стегнат.
Приготвяйте кафето, чая или млякото, слагайте гофретите на масата и ..... старт! :) :)
Децата са особено щастливи когато има такива неща за закуска.
Много вкус и аромат на масло и ябълка. Сега ми идва идея, че може и да се сиропират, за да се получи друг вид десерт, гарниран с топка сладолед или разбита сметана. Наистина кулинарията предоставя огромни възможности да се експериментира. Опитайте!!
Да ви е сладко!!
Руми, и това е нещо от списъка, който се казва "Ще го направя". Не съм пробвала гофрети с плодове в тях. Твоите са ароматно привлекателни! Ще ги поднеса и на моята маса! Благодаря за вкусното предложение!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубава вечер!
Благодаря Бени!! Хубава вечер и на теб! Прегръдки!
ИзтриванеСъс сигурност са вкусни. В Белгия опитах истински гофрети и направо... Чудесия, нищо общо с нашите тук. И мисля, че тайната е в това, че гофретите са правят от твърдо тесто, което се разточва (не като за палачинки).
ОтговорИзтриванеА тези ябълкови... Голяма вкусотия, тук усещам аромата й.
Поздрави!
Скъпа Гери, не съм пробвала истински гофрети, но съм сигурна, че са вкусни и със сигурност са различни от нашите. Ще се радвам и задължително ще пробвам да направя такива, ако намеря оригинална рецепта (помогни, ако имаш такава)! Но и тези се си вкуснички, нали са си наши :))! Поздрави миличка и прекрасна вечер!
Изтриване