понеделник, 11 март 2013 г.

Кошнички с ябълков крем




Едно бързо, леко и приятно десертче, което да сложи кулминация на прекрасен обяд или вечеря, а защо не и да придружи следобедното кафе!?









ПРОДУКТИ:
5-6 средно големи ябълки (за предпочитане е да са хлебни)
50 г краве масло
6 с.л. захар
125 г крема сирене
1 ч.л. жератин
100 мл течна сметана (може и да не е сладка, ако предпочитате по лек десерт)
канела
ванилия
500 г бутер тесто

ПРИГОТВЯНЕ:
Обелете и почистете от семките ябълките и ги нарежете на парченца.
Поставете ги в подходящ съд, засипете ги със захарта и прибавете кравето масло нарязано на парченца.
Сложете съда на слаб огън и след като се загрее разбъркайте, за да се разтопи захарта и маслото, а ябълките да отделят сок. Оставете да поври докато отделилия се сок се изпари и ябълките омекнат и  станат почти на пюре , но не забравяйте да бъркате от време на време да не загори.
Дръпнете от огъня, прибавете предварително накиснатия желатин и канелата и оставете да изстине напълно (не ги пасирайте, нека останат и малки парченца , които да се усещат).
 Разбийте леко крема сиренето и прибавете студеното ябълково пюре и разбъркайте.
Отделно разбийте сметаната на пухкав крем, заедно с ванилията (ако смятате, че не ви е сладко прибавете към сметаната още малко захар и тогава разбийте, или използвайте подсладена течна сметана).

Внимателно смесете с плавни движения двете смеси, за да получите пухкав и ефирен крем.


Бутер тестото оставете да се размрази и го разточете леко, за да изтъните.
 Нарежете го на кръгове (може и на квадрати, ако не искате да остават изрезки), които поставете в гнездата на тавичката за мъфини, така че леко краищата да излизат извън тях.
С вилица направете няколко бодвания на дъното на гнездата и изпечете в предварително загрята на 180 С фурна, докато краищата порозовеят и се "разлистят". Извадете и оставете да се охладят.


 Набождането трябва да предотврати надигането на  тестото, но ако все пак се надигне, (като моите) не се притеснявайте. Изрежете с остър нож внимателно капаче и ще видите, че под него има кухина, която можете да напълните с крема.
 И понеже правим кошнички преди да изрежете кръговете от тестото изрежете лентички, които да направите и изпечете за дръжки на кошничките :). Преди да ги сложите да се пекат ги намажете леко с белтък и ги посипете със захар.
 След като изстинат кошничките ги напълнете с приготвения ябълков крем. Украсете с парченце свежа ябълка, запечени и счукани лешници или шоколадови пръчици (или както вие си решите) .



Ако ви се вижда сложно и пипкаво с кошничките кремът можете да направите и поднесете в красива чаша, като редувате с натрошени бишкоти (бисквити) и парченца ябълка.
Това е - имате възможност за импровизиране.












Приятно занимание!



7 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря Ванюшка!! Приятна и на теб!! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Със сигурност е вкусно, а и много ефектно - чудесно предложение. Поздрави Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери!! Хубава и спокойна вечер!! Прегръдки!

      Изтриване
  3. Румче, много ми харесаха твоите кошнички! Идеята ти е страхотна!!! Представям си ... колко са вкусни и с аромат на ябълка!!! Прегръщам те и ти желая щастлив Уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Бени! Наистина кремът е много ароматен и вкусен! Прегръдка и целувка и от мен! Хубави събота и неделя и много слънчево настроение, миличка!

      Изтриване
  4. Руми,много ми харесаха твоите кошнички!Прекрасно направени, със страхотен вид!Поздрави!

    ОтговорИзтриване