вторник, 5 февруари 2013 г.

Супа "Борш"

В много страни от Източна Европа и Русия тази супа е изключително популярна и обичана. Рецептите и начините за приготвянето й са толкова много, а и тя позволява да се моделира съобразно собствения ни вкус, но това което е характерно за всички рецепти е присъствието на червеното цвекло. Това е едно изключително полезно корено плодно, на което могат да се консумират всички части,  но за жалост малко използвано в нашата кухня, което се надявам да се промени.
В борша присъстват и много пресни зеленчуци, както и прясно зеле, но по това време на годината аз приготвям борша с кисело зеле. Става много, много апетитен и вкусен. Ето и моя вариант:


ПРОДУКТИ:
300 г свинска обезкостена плешка, нарязана на дребни парченца (може да се използва и друго месо, например телешко)
1/4 кисела зелка
1-2 средни моркова (или 1 голям)
1 к.ч. грах (може да е замразен, но може и от консерва)
4-5 средно големи картофа
3-4 главички лук
3-4 скилидки чесън
1/2 глава червено цвекло
1-2 дафинови лиса
черен пипер
смлян кимион
малко мазнина (олио или зехтин)
зелев сок/вода в съотношение 50/50 (количеството зависи от броя на порциите, които искате да приготвите)

ПРИГОТВЯНЕ:
  • Първо да изясня, че мазнината наистина трябва да е малко, защото при пърженето на парченцата месо то ще пусне още малко мазнина и така ще се получи количеството, което е необходимо за супата.
  • Загряваме мазнината и запържваме в нея парченцата месо да се запечатат и да се по зачервят леко.
  • Прибавям нарязаното на ивички кисело зеле, нарязаните на кубчета моркови, картофите на кубчета, лука, граха, накълцаните скилидки чесън, след което заливам с водата и зелевия сок. Прибавям подправките без да добавям сол, защото в повечето случаи зелевият сок е достатъчно солен, а и кисел, но ако прецените че ви е малко солта може да добавите.
  • Оставям да ври на слаб огън, докато всичко се сготви. 

  • През това време в отделен съд сварявам червеното цвекло, защото то оцветява изключително силно и ако е заедно с другите зеленчуци ще ги оцвети, а бульонът ще стане много наситено червен, което няма да е красиво.
  • След като цвеклото е сварено го отцеждам от сока, нарязвам го на кубчета и го прибавям към врящите и почти готови зеленчуци. 

  • Оставям да се довари  при което цвеклото леко боядисва в розово бульона на цялата супа и става мноооого колоритна.

Това е всичко - простичко, вкусно, питателно и ...красиво!! Сервирайте с лъжица заквасена сметана, но може  тя да се пропусне (аз лично я пропускам и без нея е много вкусно).



                  Приятен апетит!!

4 коментара:

  1. Чудесна рецепта ,Руми ! Много обичам борш ! Имам приятелка рускиня ,прави го разкошно !
    Руми ,опитай да махнеш от настройките цифровия код за по лесно коментитане ! Понякога не мога да различа букви и цифри и се отказвам да те коментирам , а ми харесва да кажа две думи :) !
    Поздрав и хубав следобед !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ванюшка! Мисля, че отстраних проблема! Съжалявам, че е имало такъв проблем!! Поздрав, прегръдки и спокойна вечер, мила!!

      Изтриване
  2. от всички рецепти тази най много ми хареса !БЛАГОДАРЯ ВИ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзива и доверието!! Радвам се, че тази супичка се е харесала, тя е точно за този сезон!
      Поздрави и хубав ден желая!!

      Изтриване