понеделник, 28 януари 2013 г.

МАСЛЕНКИ

В детството ми това бяха любимите ми бисквитки - сладички, пръхкави и вкусни! Свършваха толкова бързо, че се налагаше да моля моята майка отново и отново да ги прави!
Сега, когато намерих рецептата в една стара тетрадка с рецепти, реших да ги направя и да ги споделя с вас :)! Много са лесни и бързи, няма да ви затруднят, но ще доставите огромно удоволствие на хората, които обичате!

ПРОДУКТИ:
200 г размекната свинска мас (използвайте снежно-бяла, безсолна и без дъх)
1 яйце
150 г пудра захар
400 г  брашно (приблизително)
3-4 ванилии (може и течна есенция или екстракт)

пудра захар за овалване или поръсване

ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцето, маста и захарта разбивам с вилица или телена бъркалка.
Смесвам брашното и ванилията и прибавям маслената смес и замесвам тесто. Меси се бързичко, за да не се разтопява много маста от топлината на ръцете, защото ще поеме повече брашно и тестото, а след това и масленките ще станат сбити и твърди.
Оставяме тестото в хладилник да престои около десетина минути, за да се стегне и да се работи по-лесно с него, след което го разточваме на кора с дебелина 5-6 мм и от нея изрязваме бисквитки (звездички, цветенца, месечинки, сърчица или др.).


Може и да се късат малки парченца, от тях да се оформят топченца, които леко да сплескаме с вилица (получават се също красиви бисквитки), но може и да забодете в средата по един белен бадем или лешник.
Друг вариант е да откъснете парченце, да го разплескате на дланта си, да поставите някаква плънка (захаросани портокалови корички, парченце шоколад или др.) и да затворите.
Поставям бисквитките в тава с хартия и пека в предварително загрята на 180°С фурна до леко порозовяване на ръбчетата им (това става бързо и за това трябва да внимавате да не прегорят).
След като са готови ги изваждам и още топли ги поръсвам с пудра захар или ги овалвам целите (стават като снежинки).
Оставям да изстинат, след което са готови да придружат чашата кафе или чай (макар, че някой от нас пропускат чашата :) :Р).




Приятно похапване приятели!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар