сряда, 12 декември 2012 г.

Шоколадово суфле или кексче „Лава”

Много съм  щастлива- най-накрая се реших да си купя керамични съдчета за суфле (е може да се използват и за друго, но аз реших, че суфлето ще е повод за закупуването им :))!!


След като имам съдчета за суфле, разбира се, трябва да се пробвам и да направя такова. Винаги съм си мислила, че това кулинарно произведение е ужасно сложно и претенциозно  но все някога трябваше да се реша да пробвам и да установя за напред ще правя ли суфлета или не. Доста се порових из нета с надеждата да намеря най-лесната и проста рецепта, но повярвайте ми – трябва сами да пробвате и да синхронизирате градусите на фурната си и минутите за печене. При  мен перфектния резултат се получи  едва на третия път (направих една доза и ги пекох на партиди, докато улуча) – първо бяха без течна средичка (като  шоколадово кексче, не че не е хубаво, но не това беше целта :( ), после – имаха само капаче, а надолу бяха течни и не можеха да се извадят :(, ноооо на третия път се получи това, което трябваше – твърда обвивчица и течна, разливаща се шоколадова средичка, ммммммммм просто фантазия. Приготвянето до печене е супер лесно, е и след това не е трудно когато, както казах направиш синхронизацията време/температура в зависимост от твоята печка и съдчето в което печете. Ако е в такива съдчета, като моите времето е по-вече, защото количеството на сместа е по-голямо, а и стеничките на съдовете са по-дебели, а ако използвате алуминиеви формички за еднократна употреба, тогава времето е друго.


Така изглеждаше вторият ми опит :)).


ПРОДУКТИ:
200 гр. натурален шоколад
200 гр масло
7 яйца
270 гр. захар
125 гр. брашно
50 гр. какао

Разтопено краве масло за формите
Какао за поръсването им


ПРИГОТВЯНЕ:

  • Поставете начупения на парченца шоколад и кравето масло в съд и ги разтопете на водна баня, като бъркате, за да се хомогенизират.
  • Свалете от огъня и оставете да се охладят (до съвсем леко топличко).
  • Разделете белтъци от жълтъци.
  • Разбийте жълтъците с половината от захарта с помощта на миксер до хубав крем и ги прибавете към шоколада при непрекъснато бъркане с бъркалка до пълното им смесване.


    • Белтъците разбийте с останалата захар на пухкав сняг. 


    • Първо прибавете една трета от белтъчната маса към шоколадовата смес, разбъркайте добре, след което прибавете брашното и какаото и отново разбъркайте да се усвоят от сместа. Сега е ред на останалите белтъци. Прибавете ги и разбърквайте внимателно, за да остане сместа сравнително пухкава.
    • Намажете купичките с разтопеното краве масло  с помощта на четка и ги поставете за кратко в хладилник да стегнат, след което ги посипете с какаото.
    • Разпределете сместа в купичките (може да ги напълните почти до горе - не се надига много и стига за осем купички).
    • Загрейте фурната до 200°С и поставете в нея купичките, затворете и печете 15 минути (отново напомням – това е времето за което аз ги опекох). Извадете и оставете да се охладят около пет минути (не го дръжте да изстива напълно или да го предлагате на другия ден – ефектът от разтичащия се шоколад се губи).
    • Суфлето се приготвя непосредствено преди сервиране.
    • Сервирайте обърнати върху чинийка с топка сладолед. Това е перфектния десерт (аз, обаче, трябва да го усъвършенствам до получаването и на перфектната визия ;)).
    Това суфле има още две предимства:
    може да си приготвите сместа предварително и да я разпределите в купичките, а тях да поставите в хладилника (там може да изтрае и до 3 дни – ако сте го държали в хладилник времето за печене трябва да се увеличи с 3-4 минути ) и докато гостите или семейството ви се наслаждават на основното ястие или разговарят вие да загреете фурната и да приготвите зашеметяващия шоколадов десерт, с който ще оберете овациите.
    Ако някой ден сте имали повече време и вдъхновение за приготвяне на сладкиши, а и често ви изненадват гости, може да приготвите купички със шоколадовата смес за суфле и да ги поставите във фризера, там да чакат своя звезден миг (тогава времето за печене ще трябва да увеличите 6-7 минути).
    Насладете се на този невероятен сладкиш!!

    5 коментара:

    1. Честити съдчета ,Руми ! Много са красиви и са идеални за такава хубава рецепта :) ! Жива и здрава да си ги ползваш дълги години !
      С прегръдка !

      ОтговорИзтриване
    2. Благодаря ти Ванюшка, макар че първия опит с тях не беше много успешен, но се надявам да задобрея :))! Прегръдки и от мен, мила!

      ОтговорИзтриване
    3. Откъде ги купихте немога даги намеря никъде?

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Здравей Дори, купила съм ги от магазин за домашни потреби (даже бяха на промоция)! Виждала съм и в Кауфланд на щандовете с домакински неща, но само в бяло, а тези ми харесаха, защото са шаренички :). Както казваше моята баба - луд на шарено се радва :) :)! Сигурна съм, че ще намериш!
        Поздрави и приятна подготовка на празниците!!

        Изтриване
    4. Здравей,Руми.Когато съдчетата се извадят от фризера със суфлето да се пече в горещата фурна мама ли да се спукат?Не съм го правила,но съветът е много добър.

      ОтговорИзтриване