неделя, 9 декември 2012 г.

КАНЕЛЕНИ МАСЛЕНИ ТОПЧИЦИ

Коледа се усеща осезаемо и подготовката е в разгара си, включете в нея и децата. Това е най-подходящата лесна и бърза за изпълнение рецепта на вкусни и ароматни коледни сладки, които може да се приготвят поне седмица преди празника и да съхраните в плътно затворена метална кутия. Оставете ги да се изявят (всичко е толкова лесно, че направо е като детска игра)! Ще видите колко голяма е радостта им и как ще се гордеете с кулинарните им умения :).
ПРОДУКТИ:
100 гр. студено масло
150 грама брашно
75 гр. захар
1 яйчен жълтък
1 щипка сол
За овалване:
30 гр. фина кафява захар(или бяла)
1 ч. л. канела на прах (може и малко по-вече)

ПРИГОТВЯНЕ:
Нарежете маслото на малки парченца.
Смесете в купа маслото, брашното, захарта, жълтъка и солта и замесете от начало с миксер тесто, след това доизмесете с ръце, докато се получи гладко тесто.
Оформете тестото на питка, завийте с фолио и поставете в хладилник за около 30 минути. Загрейте фурната до 200°С (180°С с вентилатор).
В купа смесете кафявата захар и канелата.
Извадете тестото от хладилника и го разделете на  парченца.
Оформете всяка част от тестото с ръце на топчица, голяма колкото голям орех, и я оваляйте в купата с кафявата захар и канелата.
Подредете топчетата  с малко разстояние (не се разливат и не се надигат) в тава, постлана с хартия и изпечете в предварително загрята фурна за около 8 до 10 минути (не ги препичайте, но ако ги обичате по-твърдички и хрупкави тогава може) .
Извадете от фурната и охладете върху решетка.




Сигурна съм, че децата ще са доволни от резултата, а и вие също!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар