петък, 9 ноември 2012 г.

ШКЕМБЕ ЧОРБА


Това е любимата чорбичка на всеки, който по един или друг повод е прекалил с алкохола вечерта и на сутринта е търсил спасение от махмурлука :))! Вярвам обаче, че няма да сгреша, ако кажа, че и без да има нужда да гоним махмурлук пак има хора, които обожават тази пикантна и вкусна чорбичка.
Искам да споделя моя начин на приготвяне на това ястие.

ПРОДУКТИ:
1кг. телешко шкембе (става и със свинско, но телешкото е класика)
2 големи глави лук
1 голям морков
¼ от малка глава целина
5-6 скилидки чесън
Олио
Сол
Черен пипер
Поне 4 л. вода (да е поне 3 пръста над нивото на шкембето в съда)

 За застройка:
1 с.л. натурално царевично нишесте
250 мл. прясно мляко или готварска течна сметана

За подправяне:
1 ч.л. червен пипер
3-4 с.л. олио
Чесън, счукан на пюре(с олио и сол)
Оцет (за разреждане на чесъна)
Лют червен пипер на люспи (по желание)

ПРИГОТВЯНЕ:
Когато купувате шкембе за чорба избирайте такова, което е с бял или свеееетло жълтеникав цвят (в никакъв случай да няма тъмно-жълти или зеленикави петна – това е сигурен признак, че шкембето не е било почистено добре при обработката на вътрешностите и може да не е с добър вкус), да има както парчета от самото шкембе на животното, така и по-дебели, месести части от дамара.
Измийте много добре шкембето няколко пъти, като го посипете обилно със сол и търкате, за да може по-лесно да отстраните слузта и замърсяването от ламелите на шкембето, след което го изплаквайте обилно със студена вода. Накрая наръсете със сода бикарбонат, отново разтъркайте, оставете 5-10 минути да престои, след което изплакнете с вода (това ще отстрани неприятната миризма).
След  като сме измили добре шкембето го слагаме в студена вода да се вари (може да сложим шкембето цяло, но може и предварително да го нарежем на парченца – така по-бързо ще се свари). След завиране отстраняваме образувалата се пяна, а ако има остатъци прецеждаме бульона. Може да сварим шкембето  в тенджера под налягане, но лично аз (когато имам време) не я ползвам, а го варя по-дълго в обикновена.
След като съм отстранила пяната и съм прецедила бульона прибавям нарязаните лук, морков, скилидки чесън и целина, наливам и олиото и оставям да ври до сваряване на шкембето (при нужда доливам гореща вода).
В края на варенето подправям със сол и черен пипер.
Тук аз подхождам по два начина (в зависимост от времето и настроението):
-  Понякога отстранявам  парченцата месо и пасирам зеленчуците в бульона, за да е гладък и да се виждат само парченцата шкембе при сервиране.
-  Понякога оставям   парченцата зеленчуци, те почти не се забелязват, защото са се разварили в бульона и са го овкусили, но му придават колорит.
Ако искате вашата шкембе чорбичка да е по-плътна размийте царевичното нишесте в студеното мляко и при непрекъснато бъркане го прибавете към горещата чорба. Оставете още няколко минути да ври, като разбърквате от време на време.
Разбира се, че това може и да го пропуснете, но тогава бульонът ще е по бистър, което няма да повлияе на вкуса.
При сервиране изсипете върху чорбичката по една чаена лъжичка от разтворения в горещо олио червен пипер  (може да пропус-нете, ако не искате да ви е прека-лено мазно) и придружете със счукан на пюре и разреден с оцета чесън, както и едро счукан лют червен пипер (за тези, които обичат по пикантния и огнен вкус).
Добър апетит!

2 коментара:

  1. Румииии , луда съм за такава чорба :) !
    Много вкусно изглежда !
    Хубава петъчна вечер ,мила ! С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  2. И аз много я обичам, Ванюшка! Хубава вечер и на теб и прекрасен уикенд!!Целувки!!

    ОтговорИзтриване