понеделник, 26 ноември 2012 г.

Зрял боб в гювеч

Бъдни вечер - колко надежда  и вяра се крият в тази вечер и каква магия изпълва всяка къща.!! Всички си пожелават сбъдване на съкровени желания, извършват се гадания и предсказания за предстоящата година и  се приготвят   задължително нечетен брой постни ястия. Според езическата традиция празникът е свързан с плодородието и с началото на нарастването на деня, затова се чества, като на трапезата се поставят храни, които при приготвянето набъбват (боб, ориз, ошав, жито). Задължително трябва да присъства и питата (обредния хляб) с парата за късмет. 


Бобът е основното постно ястие, което е задължително за трапезата на бъдни вечер. Аз го приготвям с много зеленчуци и в гювеча - готви се бавно във фурната и става разкошен!



ПРОДУКТИ:
0,5 кг. боб
3 средни глави лук
2 моркова
2 червени пиперки
2-3 клонки целина (дръжките и листата)
пресен джоджен 
черен пипер
сол
олио
ПРИГОТВЯНЕ:
Накисвам боба от предната вечер (или най малко за 3-4 часа). 
Изплаквам, заливам със студена вода и го заварявам. 
След като е врял 3-4 минути изливам водата и го слагам заедно с всички останали продукти (без солта) в гювеча и го заливам с топла вода да се покрие. 
Поставям гювеча в студена фурна, включвам на 150°С и оставям да се готви минимум три часа (проверявам, разбира се), ако е необходимо доливам малко топла вода. В зависимост от боба (знаете, че един се сварява бързо, а друг не чаааааак толкова бързо) ястието може да стане готово и за по-малко от посоченото време, но може и по-дълго да се готви. 


В края на готвенето прибавям солта и джоджена и оставям още петнадесетина минути да се овкуси. 

Добър апетит!

3 коментара:

  1. Най добрата рецепта за боб в гювеч!

    ОтговорИзтриване
  2. Румянке, как го заваряваш боба, с електрожен ли?

    ОтговорИзтриване