неделя, 4 март 2012 г.

Два десерта със сладолед и шоколад

Искам да Ви споделя две рецепти за страхотни десерти, с които ще разнообразите менюто си. Надявам се, че ще се харесат на Вас и на вашите деца. Вярно, че сега е зима и не е много подходящо за студени десерти, но пък си заслужава да опитате. И както се казва в една реклама: „ За сладоледа място винаги ще има”. Така, че ето ги и тях:
                                                                 ДАТСКИ ДЕСЕРТ

Това може да Ви звучи познато и да си кажете - е сладолед, какво толкова,  но препоръчвам да го опитате. Може да го направите от предния ден и да оставите във фризера. Така когато пристигнат гостите ще имате много лек десерт и ще трябва да приготвите на момента само топинга.   Уверявам Ви, че няма да има човек, който да не го хареса!          

ПРОДУКТИ:
(За една порция)
½ пакетче крем ванилия (аз използвах пудинг на д-р Йоткер)
250 мл. течна сладкарска сметана
150 мл. прясно мляко
4 жълтъка
80 гр. захар
топинг:
50гр. натурален шоколад
3 с.л. вода
10 гр. краве масло


ПРИГОТВЯНЕ:

  • Пудингът (подготвен съгласно опаковката),  сметаната и млякото се кипват при непрекъснато разбъркване за около 5 минути. Сместа се сваля от огъня, покрива се и се оставя да престои за около 30 минути. 
  • През това време се разбиват жълтъците със захарта на пухкав крем (трябва да станат светли, гъсти  и с увеличен обем).
  • Сметановата смес наново се кипва при непрекъснато разбъркване. Прибавя се на тънка струйка към яйчния крем като постоянно се разбива.
  • Получилата се кремообразна маса се поставя отново на котлона и се бърка непрекъснато докато достигне момент малко преди кипене. Дърпа се от огъня, прецежда се през цедка в купа, покрива се и се оставя да се охлади, след което се прибира в хладилник до пълното изстиване на крема.
  • Изважда се, разбива се още веднъж и се поставя в камера или фризер, като на всеки 30 минути се разбърква.
  • Начупеният шоколад, водата и маслото се разтопяват на водна баня. Получилият се топинг се  поставя в сосиера и се поднася към сервираният в купички замразен сметанов крем (получава се нещо като сладолед), който е украсен според желанието и вкуса Ви. 

Да Ви е сладко!

БАНАНОВ ДЕСЕРТ




Простичко и бързо за приготвяне  (20-25 минути), когато не сте успели да подготвите нищо друго за десерт.




ПРОДУКТИ:
(за 4 порции)
240 мл вода
8 ч.л. ром
4 ½ с.л. захар
8 банана
топинг:
4 ч.л. какао
120 гр. шоколад
4 ч.л.мляно хубаво кафе (може да се сложи 2-3 ч.л. нес кафе вместо смляно)
600 гр. ванилов сладолед (или такъв какъвто предпочитате)
ПРИГОТВЯНЕ:

  • Водата  заедно с рома и захарта се кипва за около 5 минути. 
  • Бананите се нарязват на кръгчета и се поставят в захарния сироп и се готвят 1 минута, след което се изваждат с решетеста лъжица и се разпределят на порции в подходящи чинийки.
  • Начупеният шоколад, какаото и кафето се добавят към сиропа и се бърка до пълното им разтопяване и получаване на гладка, хомогенна смес.
  • В порционните чинийки се поставя по една топка от сладоледа и всичко се залива с шоколадово - кафеения  топинг. 
Хапнете с удоволствие!

Няма коментари:

Публикуване на коментар