ДАТСКИ ДЕСЕРТ
ПРОДУКТИ:
½ пакетче крем ванилия (аз използвах пудинг на д-р Йоткер)
250 мл. течна сладкарска сметана
150 мл. прясно мляко
4 жълтъка
80 гр. захар
топинг:
50гр. натурален шоколад
3 с.л. вода
10 гр. краве масло
ПРИГОТВЯНЕ:
- Пудингът (подготвен съгласно опаковката), сметаната и млякото се кипват при непрекъснато разбъркване за около 5 минути. Сместа се сваля от огъня, покрива се и се оставя да престои за около 30 минути.
- През това време се разбиват жълтъците със захарта на пухкав крем (трябва да станат светли, гъсти и с увеличен обем).
- Сметановата смес наново се кипва при непрекъснато разбъркване. Прибавя се на тънка струйка към яйчния крем като постоянно се разбива.
- Получилата се кремообразна маса се поставя отново на котлона и се бърка непрекъснато докато достигне момент малко преди кипене. Дърпа се от огъня, прецежда се през цедка в купа, покрива се и се оставя да се охлади, след което се прибира в хладилник до пълното изстиване на крема.
- Изважда се, разбива се още веднъж и се поставя в камера или фризер, като на всеки 30 минути се разбърква.
- Начупеният шоколад, водата и маслото се разтопяват на водна баня. Получилият се топинг се поставя в сосиера и се поднася към сервираният в купички замразен сметанов крем (получава се нещо като сладолед), който е украсен според желанието и вкуса Ви.
БАНАНОВ ДЕСЕРТ
Простичко и бързо за приготвяне (20-25 минути), когато не сте успели да подготвите нищо друго за десерт.
ПРОДУКТИ:
(за 4 порции)
240 мл вода
8 ч.л. ром
4 ½ с.л. захар
8 банана
топинг:
4 ч.л. какао
120 гр. шоколад
4 ч.л.мляно хубаво кафе (може да се сложи 2-3 ч.л. нес кафе вместо смляно)
600 гр. ванилов сладолед (или такъв какъвто предпочитате)
ПРИГОТВЯНЕ:
- Водата заедно с рома и захарта се кипва за около 5 минути.
- Бананите се нарязват на кръгчета и се поставят в захарния сироп и се готвят 1 минута, след което се изваждат с решетеста лъжица и се разпределят на порции в подходящи чинийки.
- Начупеният шоколад, какаото и кафето се добавят към сиропа и се бърка до пълното им разтопяване и получаване на гладка, хомогенна смес.
- В порционните чинийки се поставя по една топка от сладоледа и всичко се залива с шоколадово - кафеения топинг.
Няма коментари:
Публикуване на коментар