ПРОДУКТИ:
230 гр. начупен шоколад
56 гр. краве масло
100 гр. захар
щипка сол
2 големи яйца
1 ч л ванилова есенция
200 гр. брашно
1/2 ч л бакпулвер
1 щипка сол
За овалване:
3/4 ч.ч. (110 гр.) пудра захар
ПРИГОТВЯНЕ:
- В съд на водна баня се разстoпява маслото и шоколадът до еднородна маса.
- Маха се от огъня и се охлажда.
- Яйцата и захарта се разбиват на пяна с миксер до побеляване и удвояване на обема им.
- Към яйцата добавяме на тънка струя поизстиналия, разтопен шоколад (отначало бъркаме с миксера на бавни обороти, след това – с шпакла до пълно хомогенизиране на сместа).
- Брашното се пресява със солта и бакпулвера и се добавя в шоколадовата смес.
- Замесва се тесто, което поставяме в съд, завиваме с фолио и оставяме в хладилника за няколко часа ( няма проблем да престои и една нощ).
- Изваждаме от хладилника
- Фурната се загрява до 160 С.
- Тавата се постила хартия за печене.
- Пудра захар се насипва в плитка купа (чиния).
- С чаена лъжица се отчупват парченца тесто от които се правят топки (като голям орех).
- Всяка топка се овалва в пудра захар от всички страни. Бисквитите трябва да бъдат покрити с ДЕБЕЛ слой пудра захар.
- Топчетата се поставят върху хартия на разстояние едно от друго.
- Пекат се 10-15 минути (по време на печене се пукат леко - нормално е).
- Готовите бисквите се охлаждат в тавата още 2 минути, след което се изваждат до пълното охлаждане.
- Могат да бъдат съхранявани в затворени кутии.
Няма коментари:
Публикуване на коментар