четвъртък, 15 март 2012 г.

Доматена чорба

Турската кухня е разнообразна и някои от рецептите  много се доближават до нашите, но и същевременно имат  нещо много специфично. Представям Ви един вариант на доматена чорба, малко по-различна от нашата, но също толкова вкусна и се надявам да останете доволни!

ПРОДУКТИ:
1 с.л. краве масло
1 с.л брашно с връх
1 купичка домати (почистени от семките и люспите и нарязани на кубчета)
1 ч.л. сол
1 ч.л. смлян кимион
1 ч.л. смлян черен пипер
1 жълтък
1 винена чаша прясно мляко
Настърган на едро кашкавал
1 щипка стрит сух босилек
1,5 л. вода

ПРИГОТВЯНЕ:

  • Загряваме маслото и запържваме в него брашното, след което изсипваме нарязаните домати и бъркаме непрекъснато докато се хомогенизира сместа и доматите също се запържат леко. Разреждаме с водата (пилешки бульон), посоляваме, прибавяме кимиона и черния пипер и оставяме да поври 5-10 минути до леко сгъстяване.
  • През това време подготвяме застройката, като разбиваме с тел жълтъка и прясното мляко, посоляваме и темперираме, като прибавяме по малко от супата и бъркаме непрекъснато. 
  • Затоплената застройка изливаме при супата, отново разбъркваме за около минута. 
  • Оттегляме от огъня и сервираме поръсена с босилек, настърган кашкавал (който се разтопява и придава невероятен вкус) и препечена филийка хляб (ароматни крутони).

Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар