вторник, 20 март 2012 г.

Пикантен нахут-мезенце

Когато седнем с приятели на по бира или друго питие винаги търсим нещичко за мезенце и най-често това са ядките, които идват на помощ :). Предлагам Ви да си направите едни пикантни, вкусни и бързи ядки (в случая е нахут, но става  и с други - например бадеми, лешници, соя или фъстъци).


ПРОДУКТИ:
250 грама варен нахут (може да използвате консерва)
2 ч.л. къри
½  ч.л. куркума
1 ч.л. сух риган
2 с.л. чесън на прах (може да използвате сушен лук на прах)
¼  ч.л. индийско орехче
½ ч.л. смлян черен пипер
3 сушени червени люти чушки
4 с.л. зехтин
2-3 с.л. пресен лимонов сок
сол
2 с.л. брашно

ПРИГОТВЯНЕ:
  • Накисвам  нахута от предната вечер в студена вода (ако използвате нахут от консерва, това не е необходимо – той е готов за използване).
  • На другия ден го измивам и отделям люспите (ако има такива) и го сварявам до омекване в подсолена вода. Отцеждам го и го подсушавам с домакинка хартия и поставям в купа.
  • Смесвам кърито, куркумата, чесъна (лука) на прах, черния пипер, индийското орехче и брашното и разбъркваме да се смесят добре. 
  • Смесвам останалите подправки (риган и люти чушки) и ги пасирам заедно със зехтина и прясно изцедения лимонов сок (ако  използвате скилидки чесън, а не на прах, те се пасират заедно с тези подправки).
  • Пасираните подправки прибавям към сварения и подсушен нахут и разбърквам, така че да полепнат от всички страни по зърната, а след това прибавям и сухите подправки и отново разбърквам. Трябва около всяко зрънце да се образува слой от подправките.
  • Изсипвам в тава, постлана с хартия за печене, като разпределям на равномерен слой, тъй че всички зърна да са едно до друго без да се препокриват.
                                        
  • Печем в предварително загрята на 180°С фурна, като след първите 15-20 минути разбъркваме и отново печем, за да се получи равномерно изпичане на всички зърна.

    Прекрасно мезе за халба студена и хубава бира или друго питие (в случая чаша червено вино)!

Няма коментари:

Публикуване на коментар