Великден е и има яйца и козунаци в изобилие във всяка къща, но и без хляб не може :), така че ето едно бързичко типово хлебче с малко добавки за по- голяма пикантност и вкус.
150 мл кисело мляко
150 мл прясно мляко (или вода)
500 г типово брашно
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л.сол
2-3 с.л. олио или зехтин
1/2 (20 г) кубче мая
ПРИГОТВЯНЕ:
Втечнявам маята със захарта и прясното мляко и прибавям всички течни съставки заедно с нея в контейнерчето на домашната хлебопекарна. Върху тях поставям брашното и най отгоре солта.
Избирам програма "Месене и втасване" и стартирам. Изчаквам да свърши програмата, изваждам тестото и го разделям на две части.
Разточвам всяка част на кора с дебелина около сантиметър и върху едната поставям нарязани маслини (зелени и черни), а върху другата мариновани сушени домати и завивам всяка на руло.
Получилите се две рула просто усуквам заедно и завивам на кравайче. Поставям в намазана с мазнина тава и оставям отново да втаса.
Пека в предварително загрята на 180 С фурна до златист загар.
След като изстине леко е готов за консумация :) :).
ПРИГОТВЯНЕ:
Втечнявам маята със захарта и прясното мляко и прибавям всички течни съставки заедно с нея в контейнерчето на домашната хлебопекарна. Върху тях поставям брашното и най отгоре солта.
Избирам програма "Месене и втасване" и стартирам. Изчаквам да свърши програмата, изваждам тестото и го разделям на две части.
Разточвам всяка част на кора с дебелина около сантиметър и върху едната поставям нарязани маслини (зелени и черни), а върху другата мариновани сушени домати и завивам всяка на руло.
Получилите се две рула просто усуквам заедно и завивам на кравайче. Поставям в намазана с мазнина тава и оставям отново да втаса.
Пека в предварително загрята на 180 С фурна до златист загар.
След като изстине леко е готов за консумация :) :).
А не след дълго остава само това :).
Приятен апетит!!
Чудесно е, Руми, и сигурна съм - страшно ароматно. :)
ОтговорИзтриванеХубав пролетен ден и прегръдка от мен!
Благодаря ти, Гери!!
ИзтриванеПрегръдка и от мен и хубави почивни дни!! *)
Прекрасно хлебче, Руми! Как хубаво си го завъртяла, я, какви хубави конци!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря Зоринка!!
ИзтриванеПоздрави и хубав уикенд!!