вторник, 14 април 2015 г.

ТОРТА "Шоколадова любов"


Така се получи, че тази година Великден съвпадна с рождения ден на майката на приятеля на малката ми дъщеря. Торта разбира се имаше и то много шоколадова, както се полага за много скъп човек)!
Честит рожден ден скъпа Маша!! Бъди жива и здрава!! 
ПРОДУКТИ:
За шоколадовите платки:
7 яйца
1 ч.ч. пудра захар
0,5 ч.ч. брашно
0,5 ч.ч. какао 
1/3 ч.ч. царевично нишесте
80 г горчив шоколад (настърган на ситно)

за маслен шоколадов крем:


250 г черен шоколад
0,5 ч.ч. мляко
250 г меко масло
3/4 ч.ч. пудра захар

за млечно-шоколадов ганаш:
150 мл сметана
200 г млечен шоколад

ягодово/вишнево/ сладко

Глазура:
100 мл сметана
80 г черен шоколад

захарен сироп за  сиропиране на блатовете (или сока на 1 компот от ягоди/вишни)


ПРИГОТВЯНЕ:
Шоколадови платки:
Загрейте фурната на 190°С с вентилатор.
Разделете яйцата.
В миксера разбийте белтъците, като постепенно прибавяте пудрата захар до получаването на лъскава и устойчива гладка маса.
Жълтъците  разбийте  на крем с малко от захарта и ги прибавете към белтъците и хомогенизирайте.
В купа пресейте заедно брашното, нишестето, какаото и ситно настъргания шоколад и ги добавяйте постепенно към яйчения крем, като бъркате внимателно до пълното им усвояване.
Върху хартия за печене нарисувайте 6 кръга с диаметър 20 см. Разделете сместа на 6 равни части и всяка част разстелете върху хартията с нарисуван кръг, така че да се получи равен пласт (това ще са нашите шоколадови платки за тортата).
Изпечете платките във фурната за около 8 минути (не ги препичайте – понеже са кафяви не личи кога са готови, така че трябва да ги наблюдавате).
Докато са още топли внимателно махнете хартията и оставете готовите платки да се охладят напълно.

Маслен шоколадов крем:
Може да си  пригответе шоколадовия крем за тортата от предния ден и да го съхраните в хладилника, но преди използването му трябва да го извадите и да достигне стайна температура.
Мекото масло разбийте с пудрата захар.
Загрейте млякото до кипене и прибавете начупения на дребно шоколад,  разбъркайте до пълното му разтопяване. Оставете да се охлади напълно и го прибавете към разбитото масло и отново разбийте с миксера.
 Завийте с фолио и оставете за през нощта в хладилника.

Млечно-шоколадов ганаш:
Загрейте сметаната до кипене и залейте с нея начупения млечен шоколад и разбъркайте до разтопяването му.
Завийте с фолио и оставете да се охлади за една нощ в хладилника.
Преди използването му го разбийте с миксер.

Сглобяване на тортата:
В подходяща чиния или поднос поставете една от платките, сиропирайте я леко със захарен сироп или сок от компот.
Върху нея поставете част от масления шоколадов крем и разстелете равномерно, след това поставете втора платка. Нея намазвате с част от сладкото, а върху него слагате от млечно-шоколадовия ганаш.
Това повтаряте още два пъти – платка, сиропиране, масления шоколадов крем, пратка, сиропиране, сладко, млечно-шоколадов ганаш. Последната платка не се маже.
Така приготвената торта поставете за няколко часа в хладилника да се стегнат кремовете.
За завършек на тортата направете шоколадова глазура и залейте.
Глазура:
Загрейте сметаната до кипене и залейте с нея начупения шоколад и разбъркайте до разтопяването му. Оставете да се охлади леко и залейте тортата с него, като започнете от средата и избутвате към външния ръб.
Декорирайте по ваш вкус с плодове или разбита сметана.



 
Е, тази беше с елементи (шоколадови зайчета и яйца), напомнящи, че има и друг празник - Великден.

От същите продукти спретнах и едни бързи мини тортички (не станаха перфектни, но пък се забавлявах докато ги правех, е и после докато ги хапвахме :) :) ).















9 коментара:

  1. Ех, тези твои сръчност и любов! Да е жива и здрава рожденичката, прекрасни торти, Руми! И честит Великден! Много здраве, много обич и специални поздрави за взаимната подготовка със съпруга ти. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, Гери и от името на рожденичката!!
      Честит Великден и на теб с половинката ти! Да сте живи и здрави и да има много любов и светлина във вашия дом!!
      Прегръдчица, миличка!!

      Изтриване
  2. Руми. прелест си сътворила по време на празниците! Много, много ми харесаха тортата и тези сладури мини тортички!
    Поздравления с пожелание за здраве, уважение и разбирателство във вашата фамилия! Много хубави и слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Хриси!! Нека пожеланията ти с пълна сила важат и за теб и семейството ти, миличка!!
      Прегръдка!!

      Изтриване
  3. Честити празници, Руми! Пожелавам ти много хубави празници, за които с любов да приготвяш толкова вкусни сладости! Тортата и тортичките са чудесни! И все по-майстор ставаш с дантелите :)
    Много е забавно, нали?
    Прегръдка, мила Руми! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, скъпа Бени!! Честити празници и на теб и твоето семейство!! Старая се да се квалифицирам, но твоите дантелени яйчица са толкова прекрасни, че просто оставам без дъх, като ги гледам!! Връщала съм се поне 4-5 пъти да им се наслаждавам!! Невероятен творец си!!
      Голяяяма и силна прегръдка, миличка!!

      Изтриване
    2. И аз ти благодаря, Руми :)
      Слънчев и успешен пролетен ден!

      Изтриване
  4. А пък тортата е за мен!! Уникално сладко изкушение!!! Много благодаря Руми!Личи, че е правена с много любов, изядахме я на мига! Поздрави и много положителни емоции! Благодаря!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че сте я харесали, Маша!! Удоволствие беше за мен да я направя за теб!! Бъди жива и здрава!!
      Прегръдка от мен и спокойна нощ!!

      Изтриване