понеделник, 10 февруари 2014 г.

Портокалова торта "Ива"

Колко бързо се изнизва една година! И  докато си мислим, че децата са още малки, а ние млади :) се оказва, че живеем в заблуда, която осъзнаваме, когато дойде денят в който празнуваме поредния рожден ден на някое от децата :).  Е,  днес е такъв ден - ден в който моето малко момиченце прибавя още една година житейски опит към своята колекция, а ние мъничко "изтрезняваме" от заблудата! Но пък животът е прекрасен във всяка възраст и трябва да му се радваме и наслаждаваме!
Да си ни жива и здрава, Ивчи!! Обичаме те!!
С много любов ти поднасям тази тортичка!!










ПРОДУКТИ:

За блата и рулото, което е като борд на тортата използвах продуктите за лимонов пандишпан, а като пълнеж на рулото сложих домашно сладко от портокалови корички.
300 г бял шоколад
400 г течна сметана (за да не стане много тежка тортата използвах растителна сметана)
100 г пудра захар (може да намалите количеството)
за желето:
сок от 2 големи портокала и същото количество вода
1 1/2 пакетче желатин
2 с.л. сладко от портокалови корички (може да се използват захаросани такива)
2-3 с.л. захар
ПРИГОТВЯНЕ:
Аз лично приготвих рулото, блата и желето от предния ден.
За желето:
То също може да се приготви от предния ден.
Във водата накиснете желатина да набъбне, през това време смесете портокаловия сок и захарта и загрейте да се разтопи, след което прибавете набъбналия желатин, разбъркайте, за да се разтопи в топлия сок, а накрая прибавете сладкото или коричките. Така приготвеното желе излейте в подходящ съд, който е с  диаметър или по-малък от основата на тортата или еднакъв на нея. Поставете в хладилник да стяга докато му дойде редът за използване.
За муса загрейте половината сметана, задно с начупения шоколад, до разтопяването му, като бъркате и внимавате да не завира, след като се разтопи и стане хомогенно дръпнете и оставете да се охлади.
Нарежете рулото на еднакво дебели парченца (около 1 - 1,5 см.).
Поставете борда от тортената тавичката в подходяща чиния и за да е по лесно да задържим изправени парченцата руло го намазваме с малко  краве масло от вътре, така те ще залепнат леко и ще си стоят на мястото, докато приготвяме и поставяме блата в основата.
Сиропирайте леко блата и рулцата, с помощта на четка, със студено прясно мляко. Изсипете част от муса върху блата  и разпределете да запълни празнините и оставете за около час в хладилник да стегне, след което извадите желето и го поставете в средата върху муса, а след това останалата част от муса. Приберете отново в хладилника за няколко часа, а след това украсете и..... зарадвайте човека за когото сте я приготвили.


Не зная при вас как е, но при мен с пълна сила важи максимата, че докато не остане не стига. Така се получи и като правих тази торта. Сами разбирате, че говоря за това, че ми остана както част от рулото, така и мус от белия шоколад, а имаше и един  леко препечен меренге блат с бадеми, който не използвах в предишна рецепта (мисля, че на всеки се случва да обърква понякога :) ). В такива моменти винаги има начин да оползотворите останалите ви продукти и то не как да е, а по един изискан и великолепен начин. Говоря за популярния, красив и очароваш английски Trifle.

TRIFLE

Натрошаваме останалото руло на парченца, които сиропираме леко със сок от портокал и малко ликьор (или някакъв друг ароматен алкохол), натрошаваме и блата от меренге и бадеми (може да използвате натрошени амарети) и просто всичко се редува на пластове и вкарваме в действие въображение и вкус.










Да ви е сладко!!

9 коментара:

  1. Честит Рожден Ден на девойчето Ива! Честит Рожден Ден и на мама Руми! Да е живо и здрава, да ви радва всеки ден и много усмивки да си подарявате по много щастливи поводи!
    Тортата е чудесна - ефирна като за млада дама! Вкусна почерпка, допълнена с прекрасното Лимончело!
    Сърдечни поздрави и прегръдки, мила Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Бени, за прекрасните пожелания!! Прегръдки и за теб от мен и рожденничката!!

      Изтриване
  2. Честит празник на дъщеря ти, Руми! Много здраве и щастие й желая, а ти винаги да й подаряваш такива изкусителни торти за празника! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, мило момиче, за пожеланията!! Обещавам да изпълнявам стриктно заръката :)! Поздрави и прегръдки и за теб от нас!

      Изтриване
  3. Руми, честит ви празник, защото със сигурност е празник за цялото семейство. Да ви е жива и здрава госпожицата и да живее с много обич и светлинка в душата! :)
    Прекрасна торта си й приготвила, толкова майчина нежност има в нея...
    Поздрави сърдечни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери, за пожеланията от мое име и от името на госпожицата и дано наистина светлинката и обичта винаги да я водят по житейския й път. Поздрави и прегръдки, миличка!!

      Изтриване
  4. Руми, много ми допадна рецептата за тази торта. Аз също си имам една прекрасна Ива у дома, която е доста претенциозна по отношение на тортите. Никакъв шоколад, какао, ядки... все неща, които аз пък обожавам. Тортата за нея трябва да е с бял блат, с бял крем, и по възможност с повече сметана. Е, твоето предложение напълно отговаря на тези условия. А като прибавим и името на тортата... Запазвам си я за първия подходящ случай!
    Благодаря за идеята и поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре си ми дошла, Вили!! Много се радвам, че си се отбила и че си харесала тортичката!! Понякога наистина са капризнички нашите момичета, но пък ние си ги обичаме и се мъчим да им угаждаме, така че изненадай детенцето в подходящия момент!!
      Прегръдка и хубав ден от мен, мила!!

      Изтриване
  5. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване