събота, 2 ноември 2013 г.

Джинджифилови бонбони

Преди няколко дни пазарувах в един от големите супермаркети и видях, че има прекрасни пресни корени джинджифил. Тази подправка не е особено позната у нас и не се използва много, но в последно време много се говори за нея и във все повече рецепти (особено в азиатската кухня) я виждаме да участва, а този корен е много полезен. При вида му веднага изплува една много интересна рецепта от Тики за "Джинджифилови бонбони" и....... веднага реших - купувам и ще се правят. Това е предизвикателство! Никога до сега не бях яла такова нещо, но изненадата ми беше голяма като видях, че се харесаха. Наистина имат малко необичаен вкус (за нашите представи) и са парещо-сладко люти, но в никакъв случай неприятно.
Приготвянето им е много лесно, трябват ви само:
250 г пресен джинджифилов корен
250 г захар
250 мл вода
Обелваме корена и го нарязваме на парченца, като гледаме да са по възможност еднакви по големина (това е необходимо, за да се сварят едновременно). Слагаме ги в подходящ съд заливаме ги с вода и ги кипваме. След като завря водата аз ги оставих да се варят около минута, след което прецедих и изхвърлих течността. Тази процедура повторих общо 4 пъти (видя ми се много лют този корен и за това, а по рецептата е три пъти). В друг съд сложих захарта и водата 1:1 за захарния сироп и варих както е обяснено от Тики, след което прибавих парченцата джинджифил и оставих да се варят за около час. Извадих от сиропа, отцедих и оставих върху хартия да изсъхнат и понеже през това време бях ползвала фурната и тя беше топла (а не гореща) поставих тавата вътре и ги оставих да престоят до сутринта. След това ги овалях в захар и бяха напълно готови.
Наистина са хубави и малко лютички, но пък, както казва Таня, морят всички нежелани бацили на грипа. Опитайте!
Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Ще ги направя и аз, Руми! Харесаха ми и съм любопитна да ги опитам още щом Тики ги публикува!
    Поздрави, мила и хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай Ванюшка, за мен бяха нещо, което не бях опитвала до сега, но ми харесаха със сладко-парещия си вкус. По- скоро са като лекарство от колкото като десертче :).

      Изтриване
  2. Руми, изглеждат страхотно!!! :) Бих казала "Да ви е сладко!", ама то си е по-скоро "Да ви е сладко-олютено!" ;) Хубава вечер, мила :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Танче! Много се радвам, че одобряваш моето произведение (все пак ти си майстора) :)! Поздрави миличка и хубава седмица!! :*

      Изтриване
  3. Наистина са страхотни, да видим и аз кога ще им се наканя на тези малки вълшебници. Поздрави, Руми! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай Гери, няма да съжаляваш! Поздрави и целувки миличка!!

      Изтриване