

ПРОДУКТИ:
Мерителната ми чаша е с обем 200 мл.

основа:
1 и 1/2 ч.ч. натрошени на трохи ванилови или сметанови маслени бисквитки
1 ч.ч. едро смлени или накълцани орехи
125 гр. размекнато краве масло
смес:
4 пакетчета крем сирене (със стайна температура)

6 яйца (със стайна температура)
1/2 ч.ч. готварска сметана (аз използвах подсладена сладкарска)
1/2 ч.ч. брашно
щипка сол
1/2 ч.л. канела
1 ванилийка
2 ч.ч. тиквено пюре
декорация:
2 ч.ч. готварска сметана
захар на вкус (по ваш избор - бяла или кафява)
30 мл. хубав бърбан (аз използвах ароматен ром)
канела
ПРИГОТВЯНЕ:
Обелете тиквата, сварете на пара (аз я сварих в микровълновата-обелих, нарязах на парченца и поставих в найлонов плик, който завързах и включих на максимална мощност за 10 минути), след което я пасирайте.
Смелете или натрошете на ситно бисквитите.
Смелете или накълцайте орехите.
Загрейте фурната на 180°С.

В купа с помощта на миксер разбийте до гладкост крем сиренето.
Добавете захарта и разбийте отново.
Започнете да добавяте яйцата едно по едно, като след всяко разбивате, докато се усвои напълно от сиренето и захарта се разтопи.
Добавете сметаната.
Добавете брашното, ванилията, солта и канелата и разбивайте до получаването на гладка маса.
Накрая добавете тиквеното пюре и разбъркайте до пълното хомогенизиране на сместа (най-добре използвайте шпатула). Не се престаравайте с разбиването, за да не вкарате много въздух в тестото, кoето може да доведе до пропукване на кейка по време на печенето.
извадете тавичката от хладилника и излейте сместа в предварително подготвената форма и печете 1 час и 15 минути или докато кейка се стегне (трябва при пипане да е леко пружиниращ). Не прекалявайте с печенето, за да не го изсушите. Той ще се стегне още след като изстине.
Извадете го от фурната минете с нож около стената на формата, за да освободите ръба му. Това ще го предпази от хлътване в центъра. Оставете го да се охлади напълно преди да го нарежете.
За декорирането, разбийте сметаната, захарта и бърбъна (рома) на твърд крем за шприцоване. Украсете всяко парченце със сметанова "розичка" и я поръсете с малко канела.
Ако обичате шоколадов крем може да шприцовате шоколадов мус, той добре ще се съчетае с вкуса на тиквата и канелата.
Препоръчвам го!
Да ви е сладко!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар