Морковено-ябълкова крем супа
ПИЛЕШКА СУПА С КНЕДЛИ - консоме
Това е малко по-различна пилешка супа от добре познатата ни традиционна такава и може да се третира по-скоро като консоме, от колкото като супа. Това, обаче, не значи че не е също толкова вкусна! А и видът й е изискан и е много подходяща да ви представи, ако сте поканили специални гости за обяд.
ГРЪЦКА ЯЙЧНО-ЛИМОНОВА СУПА (AVGOLEMONO)
Млечна крем супа с карфиол
Сега е сезона на карфиола. Освен за вкусни туршии той е невероятно вкусен в супи, паниран или огретени.
Стига само французите са се гордели със своята, известна по цял свят, лучена супа, и ние си имаме такава, е не е изтънчена по френски, но е вкусна и лека.
Тази супичка я зная от моята баба. Тя винаги я правеше, когато трябваше да пости преди Великден и Коледа, но на мен ми харесва и за това си я приготвям и през останалото време (лук винаги има на разположение). Много е подходяща и за хора, които са решили малко да разтоварят, но все пак да хапват нещо, а и той (лукът) е полезен за здравето и красотата.
Тази супичка я зная от моята баба. Тя винаги я правеше, когато трябваше да пости преди Великден и Коледа, но на мен ми харесва и за това си я приготвям и през останалото време (лук винаги има на разположение). Много е подходяща и за хора, които са решили малко да разтоварят, но все пак да хапват нещо, а и той (лукът) е полезен за здравето и красотата.
Супа със сирене
Супичка от лопуш
Вярно, че е есен вече, но в градината лопушът (лапад, както му казват някои хора) има нови млади листенца и ще е грехота да не се използват (поне за супичка :)). Свикнали сме да свързваме зелениите с пролетта, но и в края на лятото и началото на есента могат да са също толкова вкусни. За това ето и супичката:
Агнешка чорба
Както повелява традицията по Великден и Гергьовден се яде агнешко(нищо, че у дома не всички ядат това прекрасно месо), за това решиш да споделя как аз приготвих вкусна агнешка чорбица за празниците, които тази година бяха един до друг.
Супа "Борш"
В много страни от Източна Европа и Русия тази супа е изключително популярна и обичана. Рецептите и начините за приготвянето й са толкова много, а и тя позволява да се моделира съобразно собствения ни вкус, но това което е характерно за всички рецепти е присъствието на червеното цвекло. Това е едно изключително полезно корено плодно, на което могат да се консумират всички части, но за жалост малко използвано в нашата кухня, което се надявам да се промени.
В борша присъстват и много пресни зеленчуци, както и прясно зеле, но по това време на годината аз приготвям борша с кисело зеле. Става много, много апетитен и вкусен. Ето и моя вариант:
В борша присъстват и много пресни зеленчуци, както и прясно зеле, но по това време на годината аз приготвям борша с кисело зеле. Става много, много апетитен и вкусен. Ето и моя вариант:
ПРОСТА ГЪБЕНА ЧОРБА
ШКЕМБЕ ЧОРБА
Искам да споделя моя начин на приготвяне на това ястие.
ПИЛЕШКА СУПА
Няма нищо по-вкусно и засищащо от топла пилешка супичка от домашна кокошка. Тя е лек за много болести и най-вече настинка и отпадналост. Чакала съм с нетърпение да отида при баба и тя да ми сготви нейната пилешка чорбица, но пораснах и дойде моят ред да я правя :).
Супа топчета
Това е нещо толкова познато, традиционно и обичано!! За някои членове на нашето семейство това е единствената супа, която се консумира с голямо удоволствие :)), не че има нещо лошо в това, тя наистина става много, много вкусна. Сигурна съм, че всеки има свой си начин да я приготвя, за това аз ще пиша за това аз как я спретвам.
СУПА с месо и нахут
Когато времето застудява е много приятно на масата да има топла супичка, която да ни сгрее и подготви за следващото блюдо :). Така, че предлагам една не традиционна за нас месна супа, която по скоро е от арабската кухня, но е много питателна и вкусна.
Зеленчукова супа с топено сирене
Обожавам супи, независимо дали са с месо или са зеленчукови. Те са толкова необятно поле за инпровизация, че могат да удовлетворят и най капризния вкус. Освен това са супер подходяща храна както за малки, така и за големи, а и за тези със здравословни проблеми и такива, които са се подложили на диети. Предлагам ви една питателна и здравословна зеленчукова супичка.
Закъсняла супичка от праз
Вече почти е лято (като се има предвид температурите навън), но във фризера все още имаше една опаковка нарязан замразен праз, така че реших да направя една закъсняла супичка от праз.
Супа със зеле, бял боб и царевица
Вече съм представяла супички от турската кухня, но тя е толкова разнообразна, че едва ли може да се обхване и представи с няколко рецепти. Всеки район си има специфични и традиционни ястия и супичката, която искам да предложа е една типична за района на Трабзон (дори така се казва „ Trabzon Лахана Чорбаши ”). Може да се приготви както с месо, така и то да се пропусне. Много е вкусна и в двата варианта, надявам се да опитате и да се уверите сами!
Доматена чорба
Турската кухня е разнообразна и някои от рецептите много се доближават до нашите, но и същевременно имат нещо много специфично. Представям Ви един вариант на доматена чорба, малко по-различна от нашата, но също толкова вкусна и се надявам да останете доволни!
Крем супа от.... тиква
Искам да Ви представя една хранителна, здравословна и вкусна крем супа от......тиква. Да някой може би ще се учуди и ще си каже: да бе да точно от тиква, че няма друго, но това си заслужава да се опита веднъж и ще се убедите, че е прекрасна, а и невероятно вкусна.
Пилешка чорба с кус кус и прясно мляко
Това е един по- различен вариант на пилешка чорба, която е много вкусна. Рецептата научих от едно много чаровно и амбициозно момиче, което е прекрасна майка и домакиня. Сърдечно ти благодаря Тези!
Няма коментари:
Публикуване на коментар