събота, 26 октомври 2013 г.
Царска туршия с мед
И понеже сме на вълна туршии искам да ви споделя рецептата за любимата на моето семейство "Царска туршия", но със мед. Става много вкусна, ароматна и хрупкава. Това е туршия от онези засуканите, които всички обичат и приготвят. Чела съм, чувала съм и съм пробвала много рецепти, но тази стана мой фаворит и от доста време приготвям само нея. Никак не е сложна, приготвя се бързо и резултатът винаги е перфектен.
ПРОДУКТИ:
камби - зелени и червени
моркови
карфиол
скилидки чесън
глава и листа целина
зърна черен пипер
Количествата на зеленчуците зависят от това колко буркана искате да подготвите.
за саламурата:
5 ч.ч. оцет 6%
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. мед
1 ч.ч. сол
1 ч.ч. олио
7 ч.ч. вода
По 1 аспирин на буркан
ПРИГОТВЯНЕ:
Нищо, което да Ви затрудни. Зеленчуците се измиват и нарязват (това всеки знае как се прави) и след това се подреждат в подготвените буркани (аз използвам такива с вместимост от 1 литър с винтови капачки, а понякога и трилитрови).
Всички съставки за саламурата се смесват и загряват до пълното разтопяване на солта, захарта и меда и се оставя да ври около 4-5 минути. Докато е още гореща с нея заливаме зеленчуците, затваряме и обръщаме буркана с капачката надолу.
С това количество саламура може да се залеят 6 или 7 буркана, каквито аз използвам, но все пак е важно колко плътно са подредени зеленчуците. След като залеем и последния буркан ги завиваме, за да ги задържим максимално дълго време топли (така капачките ще се вакумират).
С тази заливка си приготвям и люти чушлета - остават хрупкави и апетитни.
Надявам се да опитате!
Приятен апетит!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Руми, не бях чувала за подобна марината, но съм сигурна, че е много вкусно. :)
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко!
Само дето медът при нагряване до висока температура, става токсичен и карценогенен.
ИзтриванеБлагодаря, Гери, да ти се връща!! Целувки!!
ОтговорИзтриванеРуми, ти си цяла фурия на туршията! Пък, виждам, чушлета си имаш и за вкусни бурканчета, и за красива украса :)
ОтговорИзтриванеХубава и успешна седмица!
Мила Бени, ти също, ти също!! Тази година беше много плодовита и благодатна не само за чушлетата. Прегръдки и целувки миличка!!
ИзтриванеNapravih turshiqta dano stane sled kolko vreme sebqde?
ОтговорИзтриванеЗдравей и добре дошла в моето местенце, Венцислава!! Радвам се, че сте харесали и направили тази туршийка!! След седмица вече е готова и става за мезенце на питието :). Поздрави и хубав ден!
Изтриванеа аспиринът кога се слага
ОтговорИзтриванеСлага се в бурканите преди да се залеят продуктите с маринатата. Поздрави!!
ИзтриванеV burkana otgore predi marinata
ОтговорИзтриванеBlagodarq za pojelanieto I dano spodelish oshte ot tvoeto kuhnensko carstvo?
ОтговорИзтриванеBlagodarq za hubavata recepta. none moga da razbera oceta vinen li e ili qbylkov
Изтриванеinteresuva me za receptata carska turshiq s med
Изтриванеmoje li obiknovenata selska turhiq da se napravi s marinatata ot carskata turshiq s med
ИзтриванеОцета е винен 6%. Може да пробвате с маринатата за Царската туршия, но тогава няма да е ОБИКНОВЕНА СЕЛСКА!
ИзтриванеКулинарията е изкуство и може да се пробват различни неща и комбинации - така са се получили много кулинарни шедьоври! Успех и хубави почивни дни!!
ОтговорИзтриванеА КОЛКО КИЛОГРАМА са ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ за ЗАДАДЕНОТО от Вас КОЛИЧЕСТВО САЛАМУРА ?
Тези количества 5 ч.ч. оцет, 2 ч.ч. захар и т.н. нататък съставки на саламурата ЗА КАКЪВ БУРКАН СА или ЗА КОЛКО КИЛОГРАМА ЗЕЛЕНЧУЦИ СА ?
Чакам да ги публикувате, за да започна да правя.
Здравейте, радвам се че сте се отбили в моята страничка!! Аз не меря зеленчуците. Почиствам и ги пълня в бурканите, след което приготвям саламурата, заливам бурканите (писала съм, че с това количество саламура заливам 6-7 буркана с вместимост от 1 л - тези с винтовите капачки) и ако не ми стигне си правя нова.
ИзтриванеПоздрави и успех в приготвянето на туршийката!!
Руми, благодаря ти за рецептата.
ОтговорИзтриванеПриготвих я и днес я дегустирахме.
Чудесна е!
Привет, Илианка!! Много се радвам, че ви е харесала!!
ИзтриванеДа знаеш, бях забравила един буркан от миналата година и като го отворих беше перфектен!!
Задължително дегустирайте с ракийца :) :)
Наздраве и да ви е вкусно!!
А дали тази туршиица би се получила в 10 литрово бидонче или 10 литрово пласмасово шише? Съответно с доза и половна от маринатата.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, определено няма да стане в бидонче, защото зеленчуците се заливат с горещата саламура и зе сатваря съдът, за да се получи вакумиране, а това няма как да стане в бидонче.
ИзтриванеПоздрави!!
И още... черен пипер, бахар и дафинов лист не се ли слагат?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!! Писала съм, че слагам черен пипер, но другите подправки (бахар, дафинов лист) аз лично не слагам, но вие може да сложите, ако искате и ги харесвате.
ИзтриванеПоздрави!!
Благодаря Ви за рецептата. Ще я опитам. Весели празници!
ОтговорИзтриванеДобър ден!
ОтговорИзтриванеИнтересува ме чаената чаша колко мл. е.Защото аз имам чаени чаши с различна вместимост- от 220 до 450 мл.
Здравейте! Моята чаша е от онези старите чаши за чай със сините кантове, дето ги имаше по всички столове и мисля, че е с 220 мл. вместимост. Не проблем и друга да използвате стига всичко да мерите с една и съща чаша, така маринатата ще стане пак в същата пропорция, но с по-малка чаша - по малко количество и обратно.
ИзтриванеНадявам се да съм била напълно изчерпателна и полезна!! Пожелавам приятно приготвяне на зимнината!!
Поздрави!!
Благодаря!
ИзтриванеЕее, няма защо, удоволствие е за мен!!
ИзтриванеБлагодаря, Руми,за рецептата!! Ще се възползвам от нея!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Лина!! Ще се радвам да я опиташ и да споделиш впечатлението си!!
ИзтриванеПоздрави!!
Здравейте, колко време държим бурканите обрънати надолу и след колко време става трушията за ядене?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Държа бурканите обърнати докато изстинат напълно, след което ги прибирам, туршийката става за ядене още след десетина дена.
ИзтриванеПоздрави и приятно похапване, но не забравяйте, че върви с ракийка тази туршийка :)!
Здравейте! Променя ли се количеството на аспирина ако буркана е три литра? Ще я пробвам задължително туршийката!
ОтговорИзтриванеА,как се определя колко вода да се сложи(като се пълнят предварително с вода бурканите ли?
ОтговорИзтриванеВодата е в маринатата-7 ч.ч. И аз късно я видях,защото е след снимката.Правя я в момента.
ИзтриванеТуршията е страхотна по тази рецепта! Правя я вече втори път! Благодаря за чудната рецепта!
ОтговорИзтриванеСтана ужасно кисела, чак не се яде, дайте идея дали може да се оправи
ОтговорИзтриванеС 5 ч.ч х 220 гр оцет в 7 ч.ч.х220 гр Н20 не става ли много кисело?
ОтговорИзтриване