Зимнина

Конфитюр от червено френско грозде

Толкова е красив и колоритен този плод, прилича на мънички кръгли рубинчета!! Като вкус не е нещо невероятно - киселичко и леко тръпчивичко, но приятно. Поради това, че съдържат съвсем малко захароза, те са още по-подходящи за диабетиците от ягодите, малините и къпините. Пресните плодове и преработените в сокове, сиропи, желета и конфитюри повишават апетита, освежават и подобряват дейността на храносмилателната система.
Какво може да приготвим от зелени орехчета?- продължение 3

А това е дълго (почти месец и половина)  чаканото трето предложение:
СЛАДКО ОТ НЕБЕЛЕНИ ЗЕЛЕНИ 
ОРЕХЧЕТА
Ще си кажете каква пък толкова е разликата от небелените и белените, но повярвайте има разлика във вкуса и тя е голяма!! 
Какво може да приготвим от зелени орехчета?- продължение 1

Ииии... ето първото ми предложение за използване на зелените орехчета:

                                        СЛАДКО ОТ БЕЛЕНИ ЗЕЛЕНИ ОРЕХЧЕТА
За разлика от сладкото от небелени орехчета, която е по-сложничка и дълга, при това процедурата е много по-кратка и може да се приготви в рамките на един ден.

Този цитрусов плод не се среща често по нашия пазар, но е много вкусен и приятен! Обикновено е внос от Гърция (остров Корфу) или от Сицилия. Нарича се още китайска мандарина или златен портокал. От него може да се приготвят много неща - ликьор, сок, сладко, сушени, захаросани, но с тези цени ...., но за проба може да се опита :)

Лято, затворено в буркан

Когато в края на лятото и началото на есента навсякъде изобилства от зеленчуци и плодове всеки си мисли как да съхрани това богатство на природата, за  да му се наслаждава
и в зимните месеци. Всички започваме да приготвяме различни видове зимнина (буркани, пълни с лято).

Да ви кажа честно от миналата година й се каня на тази лютеница! Ще кажете какво толкова - лютеница като лютеница - всички знаем как се прави!!Една приятелка ми каза тази рецепта и много ме заинтригува, защото не е като тази нашенската, обичайната лютеница, а ......с горчица! Да, да, с горчица! И аз в първия момент така реагирах, но тя ме увери, че е много вкусна и ето, че вече я направих и изобщо не съжалявам, напротив!

Сигурна съм, че когато настъпи есента, във всяка къща се приготвят различни туршии! Аз обаче искам да Ви припомня една простичка, но много вкусна туршия, която са приготвяли нашите баби и прабаби, преди да се появят по-засуканите рецепти. Единственото, което ни е необходимо са различни зеленчуци (такива, които имаме или предпочитаме), вода, сол, подправки и разбира се съд в който ще подредим туршийката.
И понеже сме на вълна туршии искам да ви споделя рецептата за любимата на моето семейство "Царска туршия", но със мед. Става много вкусна, ароматна и хрупкава. Това е туршия от онези засуканите, които всички обичат и приготвят. Чела съм, чувала съм и съм пробвала много рецепти, но тази стана мой фаворит и от доста време приготвям само нея. Никак не е сложна, приготвя се бързо и резултатът винаги е перфектен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар