СВИНСКИ ЧЕРЕН ДРОБ НА СКАРА
Лятото е сезона на барбекюто, а какво по-вкусно от това да поставиш вкусна мръвка на скарата, но не само мръвката може да е вкусна и крехка. За разнообразяване на асортимента върху скарата може да поставим и дробче, но всички знаем, че ако не е подготвен както трябва той става сух, така че искам да ви споделя моята марината за дроб на скара, който остава сочен и крехък, дори и да престои.
Това е още едно много вкусно ястие, което е пак от бабините гозби - мааалко позабравено, но това не означава, че не може да опитаме да го приготвим. Спомням си, че моята баба много често готвеше яхнийки , в които присъстваха и плодове - това им придаваше онзи различен и деликатен вкус от съчетаването на сладко, солено и по някога леко киселичко. И понеже сега е сезона на дюлите се сетих и реших да възродя една такава гозбица.
В интерес на истината до сега не съм я приготвяла за домочадието и не зная как те ще я приемат, но за опит пари не се взема (както казва поговорката) и ще действам :)
В интерес на истината до сега не съм я приготвяла за домочадието и не зная как те ще я приемат, но за опит пари не се взема (както казва поговорката) и ще действам :)
Лучена яхния с маслини
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhnU3oq1Xx_f3a5RfSb3ua9Exz38E1PIoxVwbi02EacX2UJVTYT1D-E7CZn_rbm6oS8x2l2qOo095a2O3h76mj_8h-X1z8m15KfBw-TLJn4hUyRWr4_gu9GEohi83pfkfT4FADP946L7VE/s200/IMG_8955-2.jpg)
Това е лучената яхнийка с маслинки.
Печени ПИПЕРКИ в млечен сос
Лятото се изтърколи бързо, месеците са вече с "Р", учебната година отдавна започна, но все още ни се иска да го задържим с изобилието му от плодове и зеленчуци, не че есента не е щедра, но друго си е лятото (макар,че по някога ни поставя на изпитание с необичайни температури). Всички обичаме летните зеленчукови манджички - простички, вкуснички и здравословни разбира се (нали са зеленчукови :)). За разнообразие нека си приготвим една такава - бързичка и вкусна, млечна с печени пиперки.
ПРАЗНИЧНИ СВИНСКИ ДЖОЛАНЧЕТА
Празниците отдавна отминаха, но това не ни пречи да сме запазили спомена за приятно прекараното време и вкусната храна!
Да ви кажа честно никак не бяха джоланчета, а направо си бяха джоланища (бая месце имаше и дори най-ящните не можаха да се справят с тях :) ). Когато бяхме на гости при дъщерята в Бавария ми направиха впечатление точно такива джоланчета и сега се престраших да ги приготвя и аз (нали бяха празници и им подхождат такива мръвки - големи, сочни, вкусни, ароматни и мнооооого засищащи :) ). Приготвянето им никак не е трудно и ангажиращо с много време и лутане край печката, по скоро те сами си се готвиха във фурната, докато аз се занимавах с останалите неща (много обичам такива манджички :) ).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPTY04JKPTvYyL7gORV5EPUnXiUQZWBNEZyRmJgef-rhPPDN_RRsbjEbjvK4GiAbvW3FAxVXpJUwdX2dOt2avUQ1lDTqgGQ_FbLl78ks8jQw9RhL5Fc13Ah-jsLkJ1Ta-v-H10oB-1k4A/s200/IMG_6931-2.jpg)
Заешкото месо не е много популярно, но е изключително вкусно и леко. Може да се приготви по много начини и аз ви предлагам един от тях, който е лесен, не изисква много време за подготовка, а е толкова вкусно, че направо да си оближеш пръстите.
Прекрасно ястие, което може да се консумира по всяко време от годината, стига да има заешко :).
Прекрасно ястие, което може да се консумира по всяко време от годината, стига да има заешко :).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiM49AK4mK5DhtAFt74DyqKTPEkKIaqOgOwDcRkeJF7CQwO9aN1PvwgPBILC8rtMjdUv_AdfxUEygS7BFK9vDx7AyHFyPrFxv1MbOOoCrT_K4MVQWm8Z_WgYh1gMcEcnyzXzAuYe-iYsPw/s200/IMG_4933_2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkB6gowY2OLRiAIWyFTz8JoVIrKWZeh7bEYXDs_KP-wrT3tfPiyqnkUWLCEY_VfjaH-Fl-5XOhWTa7bvs-DPemtAkz6_we-gK-mUxdc3UoX8ZtMBg2tZh4BzW80f5yN2DGRNvQxtgAgsE/s200/IMG_4386-2.jpg)
Може да се приготви както за празник (когато отивате за прошка на сирни заговезни или за наближаващия Трифон зарезан, придружено от хубава погача) така и за делник, когато искате да се поглезите с изкусително ястие.
СВИНСКИ КЕБАП в гювеч
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEglNeJCVJKHusNJ-SuD9pK22HkA-MSlbKAzPAe84k2lFymzzXZmlaE1X0VskjPVXInIj6M0aeRZbKOYUHDomFA2LgEICGSkpsipgvfQhNAwODKTMACbjdKHaFH13i1DT4ZsszF-1v62aYU/s200/IMG_4036-2.jpg)
глинен съд – най-фрапиращ пример за това е „Банската капама”.
Аз, обаче, искам да ви предложа да направите познатия кебап от свинско в глинен гювеч и да разберете каква е разликата във вкуса, а и ще е много подходящо ястие за предстоящите празници.
Аз, обаче, искам да ви предложа да направите познатия кебап от свинско в глинен гювеч и да разберете каква е разликата във вкуса, а и ще е много подходящо ястие за предстоящите празници.
Зрял боб в гювеч
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoPWu64MK_qAPVyYkUFIUmnaPr_6vWiA7vI73_-aa358bsqiWvzQQJOwhH_Sc-VbZkD5goLiQPCKNflRoot9L0YeeXute36TtJrrHMGhCU-f79IMP_UBCU7O5gknS_m3Ro2CK3yJpiroQ/s200/IMG_3447-2.jpg)
Неотдавна в един турски сайт попаднах на една превъзходна рецепта с патладжан. Представите на повечето от нас за господин Патладжана
са свързани с пържения такъв, имамбаялдъ, кьопоолу или мусака с патладжан.
Тази рецепта беше нещо различно, интересно, лесно, с елемент на изненада и ми грабна вниманието. Нито за миг не съжалявам, че я пробвах.
Много е вкусно!!
Пица на тиган
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6eC4LPQeSeDVfe9Znf8dwm4zYZaRAGS4YMICMCFCxowZl0uk-10vUIShQ0EZDkl9HL7ICVg_9jZ4nU5PK_z4rSNinbS4nuVvQHaF3doFTDotS14a1X1-leIyAB7bF1CWh8ZNG6fTL6H-B/s200/IMG_1381-2.jpg)
Френски яйца
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh841mTEoSd4o2vQe6df-w87E1pQPgYOU08KvXO6pKZslyDY9bwntMapemfBQJbjEDCFF4wdThmFCZuxlq2QNIxgrawyROtpPZYgFw2o45zqjZ6ScTNeLjAeFIcRrHwlK8sMzyuXwBbREeE/s200/IMG_1091-2.jpg)
Херинга на скара
Рибата е много полезна храна и трябва да да се консумира често, поради което е необходимо да се приготвя по различни начини. Предлагам ви един такъв вариант. Опитайте надявам се да ви се хареса.
Сухи чушки пълнени с .... бял боб
Днес се сетих за една рецепта, която е много популярна във врачанския край, а именно “Пълнени сушени чушки със зрял боб”, която зная от една моя позната, чийто съпруг е от този край. Когато я чух за първи път погледнах с голямо недоверие, но все пак реших да я пробвам и установих, че наистина е много вкусно. Това е и едно разнообразие при употреба на зрелия фасул, още повече че сега е времето когато лесно може да се намерят сушени чушки. Опитайте и сами ще се убедите, а и в приготвянето няма нищо по различно от това, което всички знаем по отделно за боба и пълнените чушки.
Пържолки в зелева чорба
Вкусни, крехки и сочни пържолки, които се приготвят заедно с част от гарнитурата (задушен лук) върху тях, а за сосчето в което са се гушнали накрая е направо фантастично!
Свински врат с подправки, печен върху сол
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihyGtJ-Z2YWZ4xzyAotsdZf7eEjH8ZXq3erpZTmFMXhO3YEyKefFyR6ARQ-5ymhODwd5Tb-4ojZu2m-YxiaLawiIJmcJmoid-P2GF3pfFwQI28v1bzg5LWIPYHThdivpXIZNo7TQxvwuPw/s200/DSC01961-2.jpg)
Пица от кайма
Понякога ни се иска да хапнем нещо много познато, но същевременно и по-различно, за това сега може да опитате да си направите набързо една пица, но ..............от кайма.
Киш с праз и чушки
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2M-aCa8TLf1OZcePO0rj67FZTspRX9TjVy0eOi19BOAlHbFYoWYJRaGrFI46Bc9XgM1uKQQi7cBfgaBR39w-u4FursmTQj8Xg_4bL8sp-b_V6oOy8wENlAno0OB_l-1lXLN-ovqjd_XkJ/s200/IMG_0045.jpg)
Искам да споделя още една вкусотийка, която може да има много варианти в зависимост от това какви продукти ще изберете за плънката. Това произведение на кулинарията може да предложите както за основно ядене, така и за предястие или закуска.
Няма коментари:
Публикуване на коментар