вторник, 26 май 2015 г.

Сладко от кумкуат

Този цитрусов плод не се среща често по нашия пазар, но е много вкусен и приятен! Обикновено е внос от Гърция (остров Корфу) или от Сицилия. Нарича се още китайска мандарина или златен портокал. От него може да се приготвят много неща - ликьор, сок, сладко, сушени, захаросани, но с тези цени ...., но за проба може да се опита :)
ПРОДУКТИ:
0,5 кг. кумкуат
600 г захар
сока от един портокал
ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте плодчетата, отстранете дръжчиците и на тяхно място направете с остър нож разрезче във вид на кръст, след което ги  поставете в подходящ съд и ги залейте със студена вода. Поставете ги на огъня и оставете да заври водата. След като водата заври ги отцедете, изплакнете със студена вода и повторете горната процедура още два пъти.

 След третото изплакване засипете плодчетата със захарта, прибавете портокаловия сок и поставете отново на огъня, като разбърквате докато се стопи захарта и започне да ври. Тогава намалете максимално силата на огъня и оставете да се вари около час, като разбърквате и отделяте образувалата се пяна. В края на варенето добавете щипка лимонова киселина и отново разбъркайте. Изсипете готовото сладко докато е горещо в сухи бурканчета, затворете и обърнете с капачките надолу.
Плодчетата остават целички и изглеждат като кехлибарчета. По желание може да се добави и ванилия, но според мен не е необходимо, защото аромата е достатъчно силен цитрусов.


 
Приятен апетит!!

2 коментара:

  1. Много свежо изглежда.Аз вече съм опитвала вкуса на сладко от кумкуат и е невероятно ароматно.Това ,което предлагате вие е много интересно.Аз още не съм правила сладко от свежи кумкуати. Опитвала съм с озахарените, защото трудно се намират ,а и не са никак евтини.Но си струва да опитам по тази изпитана вече рецепта.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Ваня!! Удоволствие е да те посрещна в моята страничка!!
      Става много вкусно това сладко, макар, че трудничко се намират при нас тези плодове, а и не са евтини (както казваш), но си заслужава да имаш 1-2 бурканчета за специални случаи :).
      Поздрави, миличка и приятен ден!!

      Изтриване