сряда, 10 април 2013 г.

Мъфини - козуначета




Наближава най-светлия, цветен и хубав празник на пролетта - Великден! Приготовленията ще наберат скорост и по тази причина трябва да направим генерална репетиция за козунаците :). Зная, че всички се страхуват да правят козунаци (наистина не е лесна работа, но пък и не е непостижимо) за това искам да предложа един по лесничък за изпълнение вариант  даже, ако питате мен е по-подходящ, поради факта че са мънички и могат да се комбинират с боядисано яйчице,  като подарък за приятел или дечицата.

ПРОДУКТИ:
650-700 г брашно (за меко тесто)
2 ванилии или екстракт
настъргана кора от 1 лимон
70 г захар (ако обичате по-сладичко увеличете захарта)
125 г краве масло (аз използвам немско)
20 г прясна мая (но може и 1 пак. суха на д-р Йоткер)
100 мл. топличко прясно мляко
6 яйца (от щастливи кокошки, иначе не става :))
1 щ сол
стафиди
за плънка- течен шоколад, сладко, маково семе, кокосови стърготини или др. каквото харесвате, но може и без плънка

ПРИГОТВЯНЕ:
Първо си активираме маята, като я разтваряме заедно с 1 ч.л. от захарта и малко брашно в част от топличкото мляко. Оставяме я за известно време на топло да шупне.
Към останалото брашно прибавяме студеното краве масло, нарязано на парченца и се претрива, докато се получат трохи (това е както когато правим маслено тесто).
Към него се прибавя останалата захар и се разбърква.
Прибавяме шупналата мая , отново разбъркваме, а след това прибавяме разбитите с тел (но не много) яйца (от тях сме отделили два жълтъка за намазване) и останалото мляко. Замесваме гладко тесто, което оставяме да втаса на топло (козуначното тесто много обича топлото :)).
След като е втасало го премесваме леко и го разделяме на топчици. От тези продукти излизат около 20 броя малки козуначета-мъфини.
Всяка топчица разтегляме като мекичка, намазваме я с някаква плънка, навиваме на руло, усукваме на фитил и връзваме на възелче или правим фитил без плънка и пак завързваме на възелче.
Възелчетата  поставяме в гнездата на тавичка за мъфини, предварително намазана с разтопено краве масло (докато правим възелчетата маслото трябва да замръзне по стените на тавичката).
Така приготвените козуначета-мъфини завиваме с фолио и оставяме на топло отново да втасват.
През това време загряваме фурната на 180 С.
След като са втасали мажем с разбит с олио и мляко жълтък, поръсваме с малко кристална захар, или бодваме бадемче или лешник и печем до златисто, като проверяваме с клечка за по-сигурно.










                                               Да и е сладко!

7 коментара:

  1. О, колко са вкуснички и как ухаят!
    Това са любимите ни козуначета - минаваш, взимаш си едничко и бягаш, после пак ...
    Поздрави, Руми, и хубав ароматен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Бени, ти да не си ни наблюдавала от някъде, че така точно описваш ситуацията :)!! Точно така правим и докато се обърна....хоп те свършили :)!! Хубав ден и целувки миличка!!

      Изтриване
    2. Мила Руми, за такива ситуации има една приказка: "У наше село, като у ваше село!":)
      А на теб хубава вечер и също целувки!

      Изтриване
  2. Много хубава идея - хем практично, хем интересно. Със сигурност ще зарадваш любителите на козунак вкъщи, Руми!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери!! Надявам се, че всички обичат козунак, а и е традиция на Великден да има козунак на масата!! Поздрави и на теб и хубав ден!!

      Изтриване