понеделник, 18 май 2015 г.

Пролетна супичка

Пролет е и отдавна сме се хванали за зеленото, но никога не е излишно да добавим още витамини в ежедневието си, особено ако не искаме да ни наляга досадната пролетна умора. :). За това ето моето предложение за една много вкусна и витаминозна супичка!
ПРОДУКТИ:
10-12 стръка зелен лук
10-12 стръка зелен чесън
2 с.л. олио
2 с.л. краве масло
копър
магданоз
девисил
черен пипер
сол
вода (нали ще правим супа :) )
1 шепичка ориз
150-200 мл прясно мляко за застройване(може и кисело, ако го предпочитате)
1 жълтък
ПРИГОТВЯНЕ:
Измийте и нарежете лука и чесъна на немного дребно.
В съд загрейте до кипене водата  заедно със солта. Количеството определете сами в зависимост от това колко порции ще направите и колко гъста искате да е супата. Добавете олиото, кравето масло и нарязаните на не много дребно лук и чесън, след което разбъркайте. Подправете с черен пипер. Оставете да заври отново и прибавете измития ориз и гответе до сваряването му.
След като оризът се е сварил прибавете  прясното мляко и нарязаните зелени  
подправки (понеже аз много обичам девисил задължително добавям и от него), разбъркайте и загрейте без да оставяте да завира. Така супичката остава бяла и леко сладникава.
 Ако желаете може застройката да я направите традиционно с жълтъка и киселото мляко.   
Свалете от огъня. Сервирайте с лъжица заквасена сметана, гъсто кисело мляко, кубети или лъжица натрошено сирене.
Задължително ще преборите пролетната умора!!  :) :)

Добър апетит!!

2 коментара:

  1. О, колко аромати и вкусове си съчетала, Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети!! Много я харесвам, точно заради тях, а и здравословно :)
      Поздрави, миличка!!

      Изтриване