вторник, 9 юли 2013 г.

Панакота „КАПРЕЗЕ”

 Може би ще се учудите на съчетанието на тези две понятия – панакота и Капрезе! Всички знаят, че панакота е прочутият италиански десерт, идващ от Пиeмонт, а Капрезе е невероятната салата (също италианска и също толкова известна) с моцарела, домати и босилек.  Е нали кулинарията е изкуство и като такова винаги има място за експерименти и фантазия, за това реших да съчетая техниките на тези две ястия в едно и се получи едно прекрасно пред ястие-салата, което искам да ви представя.

ПРОДУКТИ:
100 мл течна готварска сметана
100 г заквасена сметана (или кисело мляко)
1 пак. (125 г) крема сирене (аз използвах българско)
1,5 пак. (от 10г) желатин
200 мл доматен сок (използвах домашен, но може и от магазина)
1 пак. желатин
Домати
Сирене Моцарела
Босилек
1 скилидка чесън
Ядки (аз използвах печени и белени фъстъци)
Зехтин
Сол
Черен пипер

ПРИГОТВЯНЕ:
Първо пригответе песто от босилека, чесъна, зехтина и ядките (за по-лесно пасирайте всичко в блендер, като прибавяте зехтина на тънка струйка до получаването на гладка маса, но не го правете много рядко).
Накиснете едно пакетче желатин с 2 с.л. студена вода.
Загрейте леко доматения сок и прибавете към него накиснатия желатин и бъркайте докато желатинът се разтвори напълно.
Разпределете сместа в подготвените съдове (може да използвате един общ или индивидуални купички) и поставете в хладилник, за да стегне желатина.
Накиснете останалия желатин по описания по-горе начин.
Загрейте част от течната сметана и прибавете към нея накиснатия желатин и разбъркайте докато се разтвори напълно.
Останалата сметана разбийте на пяна.
Смесете крема сиренето и заквасената сметана на гладък крем и прибавете към него сметаната с желатина. Подправете със сол и черен пипер.
Смесете двата крема и хомогенизирайте.

Извадете от хладилника съдовете и разпределете половината от сметановата смес върху доматения сок и отново поставете в хладилника да стегне и този пласт.
Нарежете доматите и  моцарелата на кръгчета. Ако желаете може да замените моцарелата с хубаво българско сирене, тогава ще се получи побългарено капрезе :), но пак ще е много вкусно.
След като сметановият пласт е стегнал  подредете кръгчетата домати, моцарела и пестото и върху тях разпределете останалата част от сметановата смес. Ред е отново на хладилника.
Когато всичко е стегнало много добре обърнете върху красива чиния и декорирайте с листенца босилек и няколко капки зехтин. Поднесете с чашка изстудена домашна ракийка и се насладете на почивните дни.
Надявам се да ви хареса!

11 коментара:

  1. Руми, снимките ме заблудиха :)- помислих, че е сладичко. Вариантът е много оригинален и красиво стои в чинийката! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Наистина човек може да се заблуди, но си е соленичко и стана много вкусно (не само защото съм го правила аз :))! Поздрави и на теб, миличка!

      Изтриване
  2. Страшно оригинално, Руми! А какво повече от красиво ястие, което изненадва с отличен вкус...
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Гери! Много се радвам, че ти е допаднало моето предложение! Поздрави, миличка и целувки!

      Изтриване
  3. Руми, направо удари в десетката с тази панакота-капрезе! Страшно много ми хареса идеята! Абсолютно сигурно ще я открадна! И то вероятно съвсем скоро - ще имам гости и ще опитам да направя тази изненада :) Много ме улесняваш при избора на блюдата, благодаря!
    Спокойна и топла вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, много ме радваш, че ще пробваш моята солена панакотка! Дано се хареса на теб и на гостите ти! Ще чакам отзиви :)! Целувки и спокойна нощ, скъпа!

      Изтриване
  4. Голямо впечатление ми направи онази капчица зехтин на първия кадър, готова всеки момент да се плъзне по вкусната желирана смес от сиренце и сметана! Браво!

    ОтговорИзтриване
  5. Фантастична рецепта, благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За нищо, Танче!! Радвам се, че ти е харесала! Нещо по-различно от обикновената "Капрезе".
      Поздрави, мила и хубава вечер!

      Изтриване
  6. Здравейте,

    в купички за крем карамел ли ги правите тези салати? С тези продукти колко купички излизат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Адриана!! Радвам се, че сте се отбили на моята страничка и се надявам да споделите впечатление ако опитате нещо!!
      Салатките съм правила в различни по големина купички, но точно тези на снимките са в дуралексови (не е нужно да са огнеопорни). Броя им зависи от големината на използваните купички, така че не мога да кажа точна бройка (за което съжалявам).
      Поздрави и хубав ден!!

      Изтриване