понеделник, 15 юли 2013 г.

Шербет (сорбет) с кайсии

Лято е - жега  и на човек му се иска нещо леко, вкусно и освежаващо.
Точно така - време е да се разхладим с по един леден шербет, или както французите му казват изискано сорбет :).
Какво представлява всъщност това изкушение. Това е студено, почти ледено питие на основата на плодов сок и захар (мед), което освен че утолява жаждата и разхлажда. Може да му се добави малко алкохол, да се замрази и да се поднесе гарнирано с пресни плодове и ядки, като леден плодов десерт.
Произхожда от арабските страни, но от където и да идва той си остава предпочитан в горещините.
ПРОДУКТИ:
500 г кайсии (добре узрели)
4-5 с.л. пудра захар (мед)
400 мл студена вода
2-3 с.л. водка (или друг алкохол, ако желаете)
ПРИГОТВЯНЕ:
Всичко е много простичко и бързо за приготвяне.
Почистете и измийте плодовете и ги пасирайте в блендер до гладко пюре.
Към него прибавете водата, захарта (ако използвате мед го разтворете първо във водата и тогава прибавете към пюрето) и алкохола. Разбъркайте и излейте сместа в плитък и широк съд (за да може максимално бързо да започне заледяването й) и го поставете във фризера. Когато  започне да замръзва извадете и разбъркайте добре с помощта на вилица (това е да не се позволи да се образуват големи кристали, а да стане по-фина структурата на десерта) и отново поставете във фризера. Повтаряйте тази процедура на всеки 30 минути. След като сместа напълно стане на кристали извадете и този път разбийте на ниски обороти с миксера, така ще се разбият големите кристали на дребни и ще се вкара въздух в сместа. Поставете сместа вече в съд, който може да затворите и отново във фризера за около час.
 Сега вече може да разпределите в красиви купички, да декорирате с парченца пресни плодове и листенце мента или индрише, да полеете леко с плодов сироп (течен мед) или солен карамелен сос (комбинацията от двата вкуса е върховна) и да поднесете.

Направих експеримент и разделих сместа (преди да я разбия с миксера) на две части и в едната прибавих около една кафеена чашка течна сметана и още малко захар и тогава разбих с миксера. Получи се плодово-сметаново кремче. В съда, в който окончателно оставих  да се стяга редувах пласт чисто плодово пюре с пласт сметаново. Получи се много вкусно и нежно десертче! Пробвайте, разхладете се, няма да съжалявате :)!

Да ви е сладко!!

2 коментара:

  1. Взимам си една слънчева чашка без водка и ти казвам - браво, Руми, страхотно е!
    Слънчев и усмихнат ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Гери!! Слънчев ден и на теб, миличка!! Целувки!

    ОтговорИзтриване