вторник, 25 юни 2013 г.

Малинова панакота

Сигурно не всички обичат желирани десерти, но панакотата е прекрасен, лек десерт, който никога няма да ти омръзне. Може да бъде комбинирана с различни плодове или да си остане натурално сметанова. Толкова е подходяща за горещите летни дни с комбинацията от сметановия и леко киселия - плодов вкус (особено когато плодовете са от моята градинка).
ПРОДУКТИ:
200 мл прясно мляко
150 г заквасена сметана (или кисело мляко с висока масленост)
100 г захар
2 пакетчета желатин (20 г)
ванилия
малини
за малиновото желе:
200 г малини
50 г захар
2 с.л. вода
1 пакетче желатин (10 г )

ПРИГОТВЯНЕ:
Подгответе си малиновото желе, като засипете малините със захарта и водата и ги загреете до стопяването на захарта и отделянето на сока им. Прецедите го през много гъста цедка или тензух и докато е още топъл прибавете, предварително накиснатия  в 1 с. л. студена вода желатин. Разбъркайте и охладете.
Накиснете останалия желатин с 2-3 с.л. студена вода.
Загрейте прясното мляко заедно със захарта, докато тя се стопи (не оставяйте да завира). Прибавете накиснатия желатин и разбъркайте, докато се разтвори напълно в топлото мляко. Оставете да се охлади, а през това време разбийте много добре сметаната (киселото мляко) на крем и към нея на тънка струйка прибавете охладеното прясно мляко.
В подходяща форма или индивидуални купички излейте част от млечната смес и малиновото желе, поставете в хладилника да стегнат леко. Извадете и поставете малинките (без да са много плътно), така че между тях да има възможност да проникне млечната смес и ги залейте с останалата смес.
Поставете отново в хладилника да стегне и след това най-отгоре излейте останалото малиново желе. Ред отново е на хладилника, но този път десерта трябва да престои там поне 3-4 часа, за да се желира сместа окончателно.
Сервирайте с малинов сироп и пресни плодчета.
Да ви е сладко!!

4 коментара:

  1. Руми, чудесен ти е млечно-плодовият десерт! Казвай къде ти е градината :) Точно с тези плодове най- го обичам. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Руми, чудесна е, чудесна е! Малините са най-любимият ми плод, а тази панакота е неустоима! Така ме привлича, че със сигурност това ще бъде нашият следващ летен десерт! Мерси за свежото предложение!
    Поздравления и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте! Прочетох рецептата ви 30 пъти.. и все пак имам много въпроси, на които не намерих отговор: първо, след като се прецеди сока от малините, желатина към коя част се прибавя? Към отцедения сок или към останалото? Прощавайте, ако въпросът ми ви се струва смешен, но тъй като отцедения сок беше няколко лъжички, предположих че трябва да се добави към малините, но знам ли.. Второ, написали сте да се наредят малини, между които да минава сместа - разбрах го, но не сте дали грамаж. Десетина малинки или повече? Имах и още въпроси, но някак си достигнах сама до отговорите - например колкото точно да държа първия път сместа в хладилника и защо малиновото желе е толковамалко и недостатъчно за покриване на площта на формата. Направих я, сега е в хладилника, но имам предчувствие, че е трябвало да се сложи не малинките, а сокът им :) Просто ми беше жал да хвърля всичките тези малинки :) Снимките ви са страхотни! Ако желаете добавете уточнения, за да е по-лесно за хората, които ще решат да направят рецептата ви :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!! Радвам се, че сте направили този вкусен и лек десерт!! С удоволствие ще отговоря на всички въпроси!
      В продуктите описани за малиновото желе малините са 200 грама и те се засипват със захар, загряват се и след това се прецеждат и към отделилия се сок се прибавя желатина (това, което остава след прецеждането не се използва - то е само семките на
      малините). Ако желаете желето да е повече може да налеете малко вода заедно със захарта и малините и след това да загреете и прецеждате.
      При продуктите за млечната смес също има малини (не съм писала количество, защото те могат да са по ваш вкус - повече или по-малко), които разпределяме при подреждането на десерта, за да се виждат плодчетата при разрязването и сервирането му (вижда се добре на снимките).
      Първото престояване в хладилника е докато сместа започне да се желира, но да не е съвсем стегнала. Това се прави, за да не потънат малините на дъното когато ги подредите, а да останат там където ги поставите (почти на средата на десерта за по красиво при
      нарязване).
      Поздрави и хубав ден!!

      Изтриване