понеделник, 23 януари 2012 г.

Солен пай с колбас и сирене

Не отдавна попаднах на един много лесен, бърз, евтин и същевременно ужасно вкусен пай (по скоро солен кекс с плънка). Тези които имат деца знаят, че винаги, когато трябва да се празнуват рожденните им дни и са поканени съученици и приятелчета (в домашна обстановка разбира се) е хубаво да ги изненадаме с нещо домашно приготвено, което е интересно, нещо което да им привлече вниманието и да им раздразни апетита. Това е точно такова- хем сандвич, хем не съвсем. Приготвя се бързо и не се изискват кой знае какви специални умения на виртуоз в кухнята. Рожденния ден на детето и гостите му са само една от версиите на приложение на този солен кекс, останалите Вие сами ще откриете в зависимост от желанието и настроението си. Надявам се да Ви допадне и да опитате!

ПРОДУКТИ за тава (20х20 см):
310 гр брашно
200 мл прясно мляко
2 големи яйца
15 гр. прясна мая /5 г суха мая/
80 мл олио
2 супени лъжици грис
Mortadella (шунка, филе, салам и т.н.) нарязани на тънки филийки
Сирене (кашкавал)

ПРИГОТВЯНЕ:
  • Слагаме брашното в купа и добавяме в центъра му, маята, разтворена в топлото мляко, яйцата, олиото и сол. Разбъркваме добре с лъжица. 
  • Постиламе тавата с хартия за печене и намазняваме с мазнина. 
  • Изливаме ½ от тестото и го поръсваме леко с грис. 

  • Върху него подреждаме мортаделата (шунка, филе, салам   или др. - може и смесено няколко вида колбас ), върху нея сирене (натрошено) или кашкавал (настърган на едро ренде) и отгоре пак колбас (нарязан на много тънки филийки). 
  • Върху свичко това изливаме останалото тесто и разпределяме (с навлажнена лъжица). Поръсваме отгоре с мак (или др. -зависи от предпочитанието- аз поръсих черен сусам) и оставяме да престои 25-30 минути, за да втаса и увеличи обема си. 

  • Печем в предварително загрята на  160°C  фурна за 35-40 минути (или до суха клечка). 
  • Изваждаме, оставяме на скара да се охлади и режем на квадрати. Може да украсим, като шприцоваме някакво подходящо кремче, боднем маслинка, розичка от доматче или каквото ни роди въображението т.е. да получат вид на пастички.
Аз направих двойна доза, защото тавата ми е с р-ри 20/35 и реших да смеся мортадела и сурово пушен бекон. Стана много ароматно и вкусно!

                                                            Опитайте! Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар