неделя, 28 август 2016 г.

Бисквитена торта „МОРКОВЕНА МЕЧТА”

 Надявам се, че всички поне веднъж сте правили морковена торта или кекс и знаете как този великолепен зеленчук може идеално да пасне както в солени, така и в сладки кулинарни вълшебства. Няма да споменавам какви са ползите от консумирането му, особено за децата, и тъй като те не винаги го приемат с удоволствие, то може да им предложим любимата бисквитена торта, но .... с морковен крем и така както се казва "с един куршум - два заека" - хем тортичка, хем витамини :).


ПРОДУКТИ:
1 кг. моркови
5 ч.ч. вода
1,5 ч.ч. захар
80 г пудинг- ванилия или сметана (2 пакетчета)
1 ч.ч. прясно мляко
2 пакетчета ванилия или есенция
Настъргана кора от 1 лимон
200 г бял шоколад
2 пакета бисквити Petibör (те са малко по-тънки, но може спокойно до използвате и "Закуска")
200 мл сметана
1,5 ч.л. желатин

ПРИГОТВЯНЕ:
1. Обелете морковите и ги сварете в 5 чаши  гореща вода, нарязани на едри парчета. (за по бързо може да ги сварите в тенджера под налягане за около 10 минути)
2. Извадете морковите и ги пасирайте, като добавяте по малко от течността, докато се получи идеално гладко пюре (ако желаете може да го минете през цедка за още по добра гладкост).
3. След това сложете морковеното пюре в тенджера и към него прибавете, разтворения в 1 чаша студено прясно мляко пудинг. Разбъркайте да се хомогенизира добре.
4. Към кашата добавете  захарта, лимоновата  кора и ванилията.
5. Варете, получилата се смес  на средно силен огън,  като разбърквате непрекъснато, докато се сгъсти и стане на хубав, плътен крем.
6. Свалете от огъня и докато е горещ прибавете начупения на парченца шоколад. Разбъркайте отново, за да се стопи шоколада.Ако решите да добавите желатин в крема тук е моментът.
7. Оставете да се охлади на стайна температура, а през това време разбийте сметаната на хубав и пухкав крем (може да използвате и растителна подсладена сметана).
8. Внимателно съберете двата крема, като се стараете да запазите пухкавостта.
9. Следващата стъпка е подреждането на тортата. Тук няма нищо непознато (всички сме правили бисквитена торта  ) – ред бисквити, ред крем, докато се изчерпят количествата, но завършваме с крем.
 10. Когато сте готови с подреждането приберете десерта в хладилника и го оставете да престои няколко часа, за да се стегне (най-добре за цяла нощ).
11. Преди да поднесете декорирайте и нарежете.



Забележка: Ако харесвате тортата да е по-стегната и кремът да стои на ясно очертани пластове трябва да добавите предварително набъбналия желатин в крема след като в него се е разтопил шоколада. Аз харесвам по-мек крем в тортите и не съм сложила желатин.
Може при реденето на пластовете (крем,  бисквити)
 пластът крем да е по-тънък, за да се получат повече пластове - при мен бисквитите са само три реда, но това е по ваша преценка.
Тортичката става много мека, въздушна и вкусна, задължително добре охладена.

Да ви е сладко!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар