Наближава най-светлият християнски празник Великден и трябва да помислим с какво да разнообразим традиционното приготвяне на козунаци (не че няма и тях да направим :)).
Традицията на този ден повелява преди да се изядат първото яйце и парче козунак да се раздаде на съседи и приятели. Тези кифлички са реплика на добре познатия ни козунак и са изключително атрактивни и подходящи за тази цел.
ПРОДУКТИ:
500 гр брашно
20 грама прясна мая
3 супени лъжици захар,
1/3 чаена лъжичка сол
1 есенция ванилия
1 есенция лимон
200 мл топло мляко
лимонова кора
2 жълтъка
100 мл олио
Плънка (по избор):
мармалад
течен шоколад
смлени орехи + захар и белтък
стафиди накиснати в ром
жълтък + чаена лъжичка вода за намазване
захар за поръсване (по желание)
филирани бадеми (по желание)
ПРИГОТВЯНЕ:
Маята разтворете със захарта и малко от топличкото мляко и оставете да шупне.
След това замесете меко тесто, като към брашното прибавите шупналата мая, останалата захар, солта, жълтъците, ванилията, лимоновата кора, останалото топличко мляко и олиото (аз замесвам тестото в домашната хлебопекарна, но може и в стационарен миксер, а и на ръка). Когато се получи хубава топка нелепнещо тесто (не се притеснявайте, че е мазно) го извадете и го ударете 20 пъти в плота, след което го поставете в купа и го завийте с фолио.
Оставете да втаса около 60 минути или да удвои обема си (аз правя това във фурната, която включвам на 40 градуса и открехвам леко вратата - става перфектно).
Втасалото тесто може да разделите на 2 части и в едната да добавите стафиди, парченца шоколад или захаросани портокалови корички, а другата да
оставите така.
Разделете общо на 10 части.
Всяка част разточете на кръгче (немного тънко), поставете плънка, завийте на руло и оформете на кифличка, поставете в тавичката (предварително намазнена или покрита с хартия).
Оставете да престои 30-40 минути, за да втасат, намажете с разбит с малко вода жълтък, поръсете с кристална захар или филирани бадеми и изпечете в предварително загрята на 180°С фурна за около 30-35 минути или до златисто. Извадете от фурната и оставете 5 минути в тавичката, след което ги извадете и охладете върху решетка.
Да ви е сладко и приятно посрещане на светлия празник!!
Прекрасно оформени кифлички!Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Миленка!!
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!!
Руми, правя твоите пълнени питки и много съм доволна. Смятам да ти се доверя отново, направо с двойна доза. Поздрави!
ОтговорИзтриванеТова много ме радва и вярвам,че ще опиташ и други мои рецепти!!
ИзтриванеПоздрави и спорен ден ти желая!!
Ах, че вкусни и ароматни кифлички има при теб, Руми! Грабвам си една за следобедна закуска! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПривет, Люска!! Много ти благодаря и да ти е сладичко, миличка!! :)
ИзтриванеПрегръдка и хубав ден!!