петък, 6 септември 2013 г.

ЛЕКА ТОРТА С КИСЕЛО МЛЯКО И ГРОЗДЕ


Отпуските свършиха и отново сме на пълни обороти, а все още е горещо и на никой не му се иска да се задържа в кухнята край печката и да приготвя сложни, тежки, изискващи много време и усилия десерти, но пък не ни се иска и да се лишаваме от удоволствието да си похапнем нещо сладичко. Е...винаги може да има решение на тази дилема. Този прекрасна тортичка е точно това решение - бързо, лесно, вкусно, без печене или варене!


ПРОДУКТИ:
За основата:
 400 г  маслени  бисквити,
150 г масло
1 флакон ванилия д-р Йоткер.
За плънката:
600 г гъсто кисело мляко (може да се замени със заквасена сметана)
200 мл  Hulala сметана (малка кутия)
кората на един лимон,
500 г гроздови зърна
125 г кристална захар
3 пакетчета желатин

ПРИГОТВЯНЕ:
Основата се приготвя както за чийзкейк – натрошените бисквити смесваме с разтопеното масло и ванилията и разпределяме на дъното на тавичка със свалящи се стени, като притискаме, за да се уплътни добре. Оставяме в хладилника да стяга, докато приготвяме плънката.
Измиваме гроздето и разполовяваме зрънцата, отстраняваме семките.
Смесваме киселото мляко със захарта и настърганата лимонова кора и разбъркваме.
Накисваме желатина с малко студена вода да набъбне, след което го загряваме да се разтопи и го прибавяме към киселото мляко.
Разбиваме сметаната до пухкавост и с плавни движения прибавяме към нея сместа от мляко и желатин, докато се обединят. Накрая прибавяме и гроздовите зърна (оставяме част от тях за декорация) и отново разбъркваме внимателно, за да не ги разкъсваме. Изваждаме основата от хладилника и изливаме получилият се крем (плънка) върху нея, заглаждаме и връщаме в хладилника за няколко часа докато стегне желатина. Декорираме с останалите гроздови зрънца и съвсем леко поръсваме с пудра захар, за да предадем живот на сладкиша.

Получава се прекрасен, лесен, бърз, лек и актуален за сезона десерт, който ще се хареса и на най-капризния гостенин . Пригответе я набързо и се насладете на нея и свободното време с приятелите си!



6 коментара:

  1. Чудесна е, Руми! Много ми харесва идеята ти. Като цяло май сме свикнали гроздето да си го хапваме просто така и по-рядко го влагаме в десерти. Но ти си му намерила страхотно приложение.
    Сърдени поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Гери! Наистина е така - грозденцето от чепцицата направо, но е също толкова хубаво и комбинирано в тази тортичка - придава й много свежест и вкус. Приятна вечер и спорна нова седмица, миличка!!

      Изтриване
  2. Здравей! Тази рецепта съм я правила ...преди 100 години :) с белени праскови! Разкошна е! Благодаря, че ми я напомни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ееее Ваня, чак пък преди 100 години, не вярвам да си толкова стара :)! Сигурно може да се направи и с други плодове, вярвам че вкусът няма да пострада от това! Ще пробвам и с праскови - убедена съм че ще е фантастично!! Поздрави и спокойна нощ!!

      Изтриване
  3. Руми, много колоритна торта! И щом си любител на гроздето в торта ми се иска да пробваш тази:Гроздова торта с крем забайон
    http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/09/blog-post_14.html
    Бих те почерпила, но няма как...
    На нас у дома ни е любимата гроздова торта.

    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти, Бети!! Твоята тортичка честичко я гледам, защото е прекрасна, а и снимките ти са невероятни! Все се каня да я направя, но ми се струва че трябва да разполагам с повечко време, за да се справя със забайона. Сигурна съм, че и при нас ще стане любима :)!!
    Поздрави и прегръдки!!

    ОтговорИзтриване