понеделник, 17 декември 2012 г.

ТИКВЕН ЧИЙЗКЕЙК


Този вид сладкиш много ми харесва с нежната си структура и деликатната си сладост. Както вече съм казвала вариантите за приготвянето му са много и разнообразни и позволяват експериментиране. Тази рецепта, обаче открих при Rummy Arizankoska и веднага реших, че ще я направя, за което изобщо не съжалявам - прекрасно и  вкусно чийзкейкче се получи! 

ПРОДУКТИ:
Мерителната ми чаша е с обем 200 мл.

основа: 
1 и 1/2 ч.ч. натрошени на трохи ванилови или сметанови маслени бисквитки
1 ч.ч. едро смлени или накълцани орехи
125 гр. размекнато краве масло

смес:
4 пакетчета крем сирене (със стайна температура)
1 и 1/2 ч.ч. светло кафява захар(може и бяла)
6 яйца (със стайна температура)
1/2 ч.ч. готварска сметана (аз използвах подсладена сладкарска)
1/2 ч.ч. брашно
щипка сол
1/2 ч.л. канела
1 ванилийка
2 ч.ч. тиквено пюре

декорация:
2 ч.ч. готварска сметана
захар на вкус (по ваш избор - бяла или кафява)
30 мл. хубав бърбан (аз използвах ароматен ром)
канела

ПРИГОТВЯНЕ:
Обелете тиквата, сварете на пара (аз я сварих в микровълновата-обелих, нарязах на парченца и поставих в найлонов плик, който завързах и включих на максимална мощност за 10 минути), след което я пасирайте.
Смелете или натрошете на ситно бисквитите.
Смелете или накълцайте орехите.
Загрейте фурната на 180°С.
В купа поставете смлените (натрушени) бисквити, орехите и кравето масло. Омесете ги добре,  разпределете и притиснете плътно на дъното на тавичка (28-30 см) с разкопчаващ се борд, застлана с хартия за печене (аз направих индивидуални чийзкейкчета и използвах рингове) и оставете в хладилник, докато приготвите основната смес.
В купа с помощта на миксер разбийте до гладкост крем сиренето.
Добавете захарта и разбийте отново.
Започнете да добавяте яйцата едно по едно, като след всяко разбивате, докато се усвои напълно от сиренето и захарта се разтопи.
Добавете сметаната.
Добавете брашното, ванилията, солта и канелата и разбивайте до получаването на гладка маса.
Накрая добавете тиквеното пюре и разбъркайте до пълното хомогенизиране на сместа (най-добре използвайте шпатула). Не се престаравайте с разбиването, за да не вкарате много въздух в тестото, кoето може да доведе до пропукване на кейка по време на печенето.
извадете тавичката от хладилника и излейте сместа в предварително подготвената форма и печете 1 час и 15 минути или докато кейка се стегне (трябва при пипане да е леко пружиниращ). Не прекалявайте с печенето, за да не го изсушите. Той ще се стегне още след като изстине.

Извадете го от фурната минете с нож около стената на формата, за да освободите ръба му. Това ще го предпази от хлътване в центъра. Оставете го да се охлади напълно преди да го нарежете.
За декорирането, разбийте сметаната, захарта и бърбъна (рома) на твърд крем за шприцоване. Украсете всяко парченце със сметанова "розичка" и я поръсете с малко канела.
Ако обичате шоколадов крем може да шприцовате шоколадов мус, той добре ще се съчетае с вкуса на тиквата и канелата.
Препоръчвам  го!
Да ви е сладко!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар