сряда, 2 май 2012 г.

Бърза шоколадова-мус торта

Това, може би е най- бързата торта, която може да се приготви и е с вкус, неотстъпващ на никоя друга, приготвена по сложна, трудоемка и отнемаща много време рецепта. Удоволствието обаче, което изпитваш (особено тези, които обичат торти с по-вече крем) при консумирането й е несравнимо. Мммм ........все пак това е ШОКОЛАДОВО вълшебство.

ПРОДУКТИ:
250 гр. маслени бисквити
60 гр. разтопено краве масло.
3 бр. бял шоколад (млечен или черен- в зависимост какво предпочитате)
150 мл. течна сладкарска сметана (може и неподсладена)
400 мл. течна подсладена сладкарска сметана
2-3с.л. коняк (ром)
1 к.ч. пудра захар
шоколадова или ромова есенция по желание (аз слагам ромова, когато използвам млечен шоколад и шоколадова за бял шоколад).

ПРИГОТВЯНЕ:
Пригответе си тава със свалящ се борд, облепена с алуминиево фолио.
  • Бисквитите се счукват на ситно, но и да останат парченца, които да се усещат и се рабъркват с разтопеното краве масло. Прибавят се няколко капки ромова ( може и друга, ако ромовата не ви харесва) есенция. 

  • Получилото се бисквитено тесто се разстила на дъното на тавичката и се притиска  добре (като за чийз кейк само, че без да се прави борд) (става много лесно с чаша с плоско дъно- плътно и равномерно, а и не те заболяват ръцете :)).


  • Загрява се течната сметана (150 мл.) до кипване без да  кипи и с нея се заливат начупените шоколади и се бърка до разтопяването им (ако не се разтопят може да се постави съда на водна баня и да се бърка до пълното разтопяване на шоколада).Оставя се да поизстине малко.
  • Отделно се разбива с миксер останалата течна сладкарска сметана (400 мл.) и към нея се добавя охладения разтопен шоколад. Може пак да се добави ромова есенция по желание.
  • Получилият се крем се изсипва върху бисквитите. Заглажда се и се слага в хладилника за 2-3 часа да стегне добре. За разновидност може в крема да се добавят запечени, счукани ядки или предварително накиснати в коняка или рома сухи плодове (боровинки, стафиди, кайсии, нарязани смокини).
  • Преди сервиране украсете, а може да наръсите с - какао, коксови стъгротини, нес-кафе или др.

Това е! Просто и лесно е нали?

PP: понеже използвах тавичка с 21-22см диаметър ми остана крем, и бисквитена основа и реших да оползотворя продуктите, като импровизирах-
част направих като къпкейкчета,




а част - като мелбички.


Да Ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар