събота, 28 януари 2012 г.

Пърленки на скара


Почти във всички заведения предлагат пърленки, но не всички наистина са такива.  Повечето приличат на обикновени питки. Аз си спомням моята баба как слагаше тестото в пещта направо върху горещите тухли и се получаваха такива пърленки, че беше невъзможно да им устоиш, като се поръсят с шарена сол. Понеже нямаме пещ, но пък почти всички имат скара или барбекю предлагам да си направим истински вкусни и ароматни пърленки.

ПРОДУКТИ :
1 яйце
1 кофичка кисело мляко /хубаво да е с по-висока масленост/
2 с.л сол
1 ч.л захар
20 гр. /половин кубче/ мая за хляб
щипка сода бикарбонат
4 с.л олио
около половин кг брашно

ПРИГОТВЯНЕ :
  • От изброените продукти замесвам тесто с машинката за хляб, като използвам програма тесто. Когато програмата свърши тестото е готово за приготвяне на пърленките. 
  • Тестото разделям на еднакви топки (от това количество излизат около 12-14 бр.), които след това с намаслени ръце разтеглям на питки не много тънки, но и не много дебели. 
  • Поставям на сгорещената скара и се пекат от едната страна за около 3-4 минути, след което обръщам  и отново 3-4 минути. След като се изпекат  намазвам с краве масло и  поръсвам с шарена сол. Може да се намажат и с чесново или  някакво друго ароматно масло.
  • На снимката пърленките са приготвени на барбекюто върху чугунена плоча (може да се използва и сач).
    Бързи и лесни за приготвяне и много, много вкусни, чудесно допълнение към пицата от кайма, но са достатъчно вкусни за да консумираме само тях!

7 коментара:

  1. Чудесна рецепта, ей сега ги започвам.

    Благодаря,

    от Бени :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ще ги опиташ, Бени!! Поздрави и хубав ден!!

      Изтриване
  2. Изглеждат страхотни, дали ще станат на тиган или обикновенна скара, студентка съм и нямам много удобства а пък искам да опитам. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Маргарита, радвам се че си решила да си ги направиш! На обикновена електрическа скара мисля, че ще се получат, но със сигурност ще са по хубави на грил тиган. Той се нагрява равномерно и може да се използва цялата площ за изпичането им.Успех и чакам отзиви! Прегръдки! Хубава вечер!

      Изтриване
  3. Страхотни са,Руми!Не чакаш да втасва тестото,така ли?

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте! Каква е последователността на продуктите в машината за хляб? Маята разтваря ли се предварително?
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Плами!! Извинявай за закъснелия отговор! В машината за хляб слагаш ВИНАГИ течните съставки първо, след това брашното и най-отгоре маята (ако използваш суха мая). Аз често използвам и прясна мая, която предварително разтварям със захарта и малко от течността (вода или прясно мляко -зависи как е по рецепта) и я прибавям към течните съставки, след което слагам брашното и пущам съответната програма на машинката. Това е няма нищо сложно!!
      Поздрави и весело посрещане на празниците!!

      Изтриване