четвъртък, 9 февруари 2017 г.

Тарталети с немски маслен крем


Лесни за приготвяне, 
непретенциозни, 
но красиви и вкусни, 
а и позволяват да развихрите въображението си, както за декорирането, така и за пълнежа.



ПРОДУКТИ:
за основите:
  • 100 г. пудра захар
  • 200 г. студено масло
  • 300 г. брашно 
  • 1 яйце 
за крема: 
  • 400 мл. прясно мляко
  • 120 г. захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 2 жълтъка
  • 50 г. царевично нишесте
  • 150 г. меко масло
за украса:
  • плодове
  • 5 г. желатин
  • 50 мл. студена вода
  • може  няколко листенца мента или маточина (ако има :) )
ПРИГОТВЯНЕ:
Първо си приготвяме тестото за основите. Продуктите за това тесто се запомнят изключително лесно (както казва Рудолф - 1; 2; 3 + яйце, или 100г захар; 200г студено масло; 300г брашно  и едно яйце).
Брашното, пудрата захар и маслото, нарязано на кубчета смесваме в блендер (или претриваме с ръце) до получаване на маслени трохи. Добавяме яйцето и  омесваме много бързо, колкото да се събере тестото. Не се иска почти никакво месене, а просто да се събере. Колкото повече месите, толкова по-малко ще е хрупкава основата след като се изпече. Завиваме в домакинско фолио и прибираме в хладилник за поне 30 минути. Аз приготвих тестото предния ден, а на следващия пекох.
Охладеното тесто разточваме на кора с дебелина 4-5 мм и изрязваме кръгове с диаметър по-голям от диаметъра на формите за тарталети. С отрязаното кръгче покриваме дъното и стените на формата и притискаме, за да прилепне добре, а излишното тесто се отстранява. 
Надупчваме с вилица дъното да не се издуе при печене и прибираме формичките за 30 минути в хладилник. Във всяка форма слагаме лист хартия за печене и нещо за тежест (аз използвам боб, който прибирам за следващ път).
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 12 минути “на сляпо”, след което махаме хартията и “тежестите” от формите и допичаме за още 10 минути. Изваждаме от фурната и от формите и оставяме да се охладят напълно.
През това време си приготвяме крема.
Първо приготвяме сладкарси крем - 300 мл. от млякото, заедно със захарта и ванилията слагаме на котлона. Жълтъците, нишестето и останалото мляко разбъркваме до гладка каша., която разреждаме със сгорещеното мляко, като го наливаме на тънка струйка и цялата смес се връща на котлона. Варим на умерен огън при непрекъснато разбъркване до сгъстяването му.
Повърхността на крема покриваме с домакинско фолио, за да не хваща коричка и  оставяме да изстине напълно.

Мекото масло разбиваме с миксер и към него на части добавяме напълно охладеният сладкарски крем. Прибавяме следваща порция сладкарски крем когато предната се е смесила напълно с масления крем (това е важно, за да не се получи зърнест крема). Готовият крем поставяме  в пош и шприцоваме върху изстиналите основи.
Декорираме от горе с плодовете, а с предварително накиснатия в студената вода и разтворен на водна баня желатин намазваме плодовете, за да предотвратим потъмняването и повяхването им. Желатинът придава блясък на плодовете и ги запазва свежи. Така можем да съхраним готовите тарталети поне за ден. 
Ако ще сервирате тарталетите веднага, поставете плодовете непосредствено преди поднасяне и  може да пропуснете процедурата с желатина. 

Да ви е сладко!!

3 коментара:

  1. Де да бяха по-близичко до мен...щеше да ми е много сладко :)!Прекрасен десерт!Поздрави,Руми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка!!
      Прекрасна седмица, миличка!!

      Изтриване
  2. Вы ищете бизнес-ссуду для рефинансирования своих потребностей, тогда предложение о ссуде pedro будет для вас хорошим, потому что оно подлинное, и с ним можно работать по доступной ставке и простым условиям и положениям, а также для любых видов ссуд, которые вы хотели бы подать по электронной почте pedroloanss@gmail.com

    ОтговорИзтриване