сряда, 4 юни 2014 г.

Рибни кюфтенца


ПРОДУКТИ:
500 г обезкостено бяло рибно филе
1 с.л. зехтин
1 бр. яйце
1/2 ч.ч. брашно с набухвател (или с добавка на 1-2 щипки сода или бакпулвер)
3 стръка зелен лук
Зелени подправки (по избор и предпочитание)
Черен пипер
Сусам за овалване
олио за пържене

ПРИГОТВЯНЕ:
Рибното филе се смила или нарязва на ситно (за предпочитане е, за  да се усеща ) и към него се прибавя яйцето, ситно нарязания лук, супената лъжица зехтин, зелените подправки и леко се разбърква, за да се смеси всичко, след което се прибавя пресятото брашното и отново леко се разбърква.
 Оставя се около час да отлежи, след което се оформят кюфтенца-топчици (най-лесно става с две чаени лъжички или с малка лъжица за сладолед), които овалваме в сусам и пържим в маслена баня до златисто (става бързо).

Изваждаме върху хартиена подложка да се освободят от излишната мазнина и поднасяме с подходяща гарнитура, салатка или сосове.


4 коментара:

  1. Руми, добре че одеве хапнах рибка за вечеря... Много обичам, а ако не бях хапнала, не питай какъв апетит щеше да предизвикаш... Понякога направо се чудя на себе си - ама може ли така да ми се прияжда всичко? Ами, може, като е така вкусно и красиво поднесено като тези кюфтенца, може! :)
    Прергъдки мила и слънчева Руми, и ти благодаря за винаги топлото отношение към мен! Много те ценя, да знаеш! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Гери за милите думи!! Не се познаваме лично, но те чувствам като моя дъщеря и винаги се радвам много на младите хора, които са толкова позитивни и устремени и се старая по всякакъв начин да ги подкрепям, а една топла дума и усмивка дават крила!!!
      Прегръдка, ама много силна и за теб, миличка, спокойна нощ и сладки сънища!!

      Изтриване
  2. Отново предлагаш рецепта, която е непозната за мен, Руми. Не че не съм опитвала рибни кюфтенца, но аз не съм правила :) А твоите, така красиво подредени в платото, за много зарибяващи :) И вече знам какво ще купя от магазина тази вечер :) На теб желая да е уютна и спокойна! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, много си мила, благодаря ти!! Това беше едно предложение за разнообразяване на традиционната употреба на рибата у дома , което се оказа много сполучливо и харесано!!
      Прегръдка и от мен с пожелание за спокойна вечер!!

      Изтриване