неделя, 11 май 2014 г.

АМАНДИНА (Amandina)

Ако някога сте ходили в Румъния и сте влизали в тяхна сладкарница (Cofetaria) няма начин да не сте забелязали едни мънички пастички (хапки), покрити с шоколадова глазура и красиво шприцован крем отгоре (също шоколадов), ааа забравих да спомена, че и блатовете са шоколадови (абе просто едно шоколадово изкушение ttp://en.wikipedia.org/wiki/Amandine_(dessert)
След толкова изприказвани приказки искам да кажа, че точно това шоколадово изкушение искам да ви представя.
ПРОДУКТИ:
Блат:
6 яйца
3 супени лъжици олио
6 супени лъжици захар
6 супени лъжици брашно
3 супени лъжици какао
1/2 пакетче бакпулвер
1 щипка сол

Сироп
100 мл вода
1 супена лъжица мед
Ром 1 чаена лъжичка (ако не искате да слагате алкохол използвайте есенция ром)
1 чаена лъжичка разтворимо кафе

Крем:
3 яйчни жълтъка
50 мл мляко
150 грама захар
Ром 1 чаена лъжичка
3 супени лъжици какао
200 грама краве масло

Глазура:
125 мл вода
240 гр захар
1 с.л. лимонов сок (1 щипка лимонова киселина)
2 супени лъжици мед
2 супени лъжици вода
2 супени лъжици какао

ПРИГОТВЯНЕ:
За тестото:
Отделете жълтъци от белтъци. Белтъците разбийте не твърда пяна, като прибавяте постепенно захарта и тя се разтопи напълно.
Смесете брашното, какаото и бакпулвера.
Жълтъците смесете с олиото и ги разбийте на кремообразна маса (като майонеза), след това ги прибавете с плавни движения към белтъците и ги хомогенизирайте, след което започнете със същите движения да прибавяте и сухите съставки, докато се получи гладко и пухкаво  пандишпаново тесто. Излейте тестото в застлана с хартия за печене тава (може да използвате тавата на фурната си) и изпечете в предварително загрята на 180°С фурна за около 20-25 минути (клечката да излиза суха). Извадете и оставете да изстине.
 Така получения блат разрежете на половина (получават си две правоъгълни платки).
Следва приготвянето на сиропа за сиропиране на платките: смесете захарта и водата и ги загрейте, до разтопяването на захарта, след което оставете да поври 2-3 минути. Дръпнете от огъня, прибавете меда, кафето и рома, разбъркайте и оставете да изстине напълно.
За крема загрейте млякото, жълтъците разбийте със захарта на хухкав крем (да удвоят обема си и да станат със светъл цвят), след което прибавете какаото и разбъркайте. Като продължавате да разбърквате прибавете на тънка струйка топлото мляко. Получилата се смес сложете в подходящ съд и го поставете на много слаб огън и продължете да бъркате, докато се сгъсти (да придобие гъстотата на пудинг). Дръпнете от огъня и в горещия крем прибавяйте кравето масло на порции и бъркайте, докато маслото напълно се разтопи и усвои от крема. Покрийте крема с фолио и го оставете да изстине. След като е изстинал може да го разбиете с миксера, за да стане по-пухкав.
Сега вече може да пристъпите към сглобяване.
 Сиропирайте с помощта на четка едната платка, върху нея разпределете 2/3 от крема (останалата 1/3 ще използвате за декорация), изравнете и поставете втората платка и също я сиропирайте леко. Покрийте с домакинско фолио и оставете в хладилника за няколко часа (най-добре за една нощ)  да се стегне крема и да попият платките. След като е стегнал крема извадете от хладилника и с остър нож нарежете на петифурки с размер 4х4 см или 3х3 см.
Сега трябва да се приготви глазурата, с която ще се „пременят” петифурките.
Смесете захарта и водата и ги загрейте, до разтопяване на захарта и след нова оставете да ври около 10 минути и да се сгъсти (капка капната в чаша със студена вода да образува меко топченце),  дръпнете от огъня и прибавете меда и лимоновия сок. Разбъркайте  да се смесят и поставете съда на студена водна баня и започнете да бъркате с дървена лъжица, докато сиропът започне да става светъл или по-скоро бял, като крем (започва да наподобява бяло сладко). Тази процедура изисква повечко усилия :). След като е станал с такъв вид прибавете какаото, размито с двете лъжици вода и продължете да бъркате с лъжицата, до получаването на лъскава и гладка маса (така наречения фондан). Трябва сместа да остане гъста, но течна, да се стича, за да може да залеете петифурките с нея.  Когато престоят тя ще се втвърди и ще образува  твърда какаова глазура, върху която може да шприцовате  розичка, за декорация, от отделения по-рано крем (е може и друга да е декорацията, но това е оригиналната).

Забележка: ако сместа стане много гъста и се втвърди не се притеснявайте – поставете съда на водна баня и прибавете 1- 2 с.л. гореща вода и отново разбъркайте. След като се отпусне може да прибавите една бучка краве масло (то ще се разтопи от топлината) и да го разбъркате, за да се поеме  и да се хомогенизира, така ще стане готова за изливане върху петифурките.
Ако това е прекалено сложно  за вас може да използвате готова шоколадова глазура на д-р Йоткер. Нея ще я намерите в Кауфланд.
Опитайте и се насладете!

9 коментара:

  1. Какво да кажа , Руми...освен WOOW! Изглеждат толкова, красиви, вкусни и думата, която търся май е - перфектни! Никога не съм опитвала този десерт, и тъй като нямам път скоро към страната на Дракула, ще взема да си ги приготвя по твоята рецепта! поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изобщо няма да съжаляваш, Люси!! Напълно удовлетворяват и най-взискателните любители на шоколадовите изкушения.
      Прегръдки, миличка и спокойна нощ!

      Изтриване
  2. Чудесни! Хапвал съм такива пастички в Букурещ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не може да им се устои, нали!? След първата ти се иска поне още една да има :) :).
      Поздрави и спорна нова седмица!!

      Изтриване
  3. Ах, колко са прекрасни, Руми! Така подредени, една след друга могат да се хапват :) Не съм била в Румъния, но ако се случи да отида, няма да забравя твоята препоръка за посещение на тези сладкарници :)
    Чудесна седмица, Рули! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бени! Питаш ли ме как се удържахме, за да снимам :) :) !
      Хубава седмица и на теб, миличка и голяяяяяма прегръдка!!

      Изтриване
  4. Колко броя стават горе/долу?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Радвам се че сте се отбили в моето местенце!!
      Бройката зависи от това в каква тава ще печете платките и на колко големи ще нарежете пастичките - при мен излязоха 21 броя.
      Приятен ден желая!!

      Изтриване
  5. В рецептата за сиропа няма количеството на захарта

    ОтговорИзтриване