четвъртък, 31 октомври 2013 г.

Конфитюр от дюли

Да не си помислите, че само мезе за ракийката приготвям!? Винаги имам мисъл и за десерта :). Този път това е плънката за вкусните палачинки, които обикновено моят мъж приготвя.
Не зная защо, но дюлята не е много използван плод, а е толкова ароматна и вкусна и от нея стават превъзходни компоти, сладка и конфитюри. Спомням си баба ми как оставяше по няколко здрави дюли с клонче и листенца в стаята да стоят през зимата и като влезеш усещаш аромата им (нещо като естествен ароматизатор :)). Тази година имах щастието да ми подарят десетина прекрасни дюли (ние нямаме дюлево дръвче) и направих конфитюр.

ПРОДУКТИ:
за една доза
1 кг захар
300 мл вода
1 кг настъргани на едро ренде дюли (количеството е измерено след настъргването)
1 ч.л. равна лимонена киселина

ПРИГОТВЯНЕ:
Сложете захарта и водата на огъня и загрейте докато се стопи захарта и започне да ври. Измийте и почистете от семките и твърдата част в средата дюлите. Оставете сиропа да поври и да започне да се сгъстява, като бъркате и обирате от стените на съда кристализиралата захар.
След като сиропа се сгъсти и при изливане в чинийка се образува капчица и не се разлива започнете да стържете дюлите и веднага да ги прибавяте в сиропа (това се прави, за да останат светли, защото потъмняват като престоят). Тази операция, ако я правите на ръка е много трудоемка и уморителна, но развитието на техниката ни е предоставила кухненския робот и ..... всичко става лесно и бързо :).
Когато прибавим настърганите дюли към сиропа той се разрежда от сока, който пуща плодът. Разбъркайте и варете до сгъстяването му отново и сваряването на парченцата. Цветът става кехлибарено жълт и започва да се образува пътечка при бъркането, а и при опитване плодът трябва да е сварен и омекнал. Тогава прибавяме лимонената киселина, разбъркваме добре и оставяме още минута - две да поври.
Готовият конфитюр пълним горещ в буркани, затваряме и обръщаме с капачките надолу, след което завиваме хубавичко и оставяме да си изстиват необезпокоявани до другия ден.
Сега вече започваме да мислим какво да приготвим - палачинки ли, мекици ли,
гофрети ли или някой по специален плодов сладкиш с това конфитюрчееее.
Да ви е сладко!!

8 коментара:

  1. Руми, това златисто удоволствие, което си приготвила е един от любимите ми конфитюри! Тази година ще го пропусна, защото имам още от миналата, май повечко направих :), но следваща ще му дойде ред!
    Сърдечни поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Бени!! При нас мнооооого рядко се застъпват реколтите от сладка и конфитюри :) . Поздрави, целувки и хубави почивни дни, миличка!!

      Изтриване
  2. Знаем, че и сладичко правиш, Руми, пък и чудно при това - като дюлевото сега. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, страхотна си, винаги готова да подкрепиш и окуражиш човек :*!! Много ти благодаря!! Прегръдки и прекрасен ден ти желая!

      Изтриване
  3. И майка ми тази година направи сладко от дюли, желе и компоти... Благодатна на този плод се оказа тази година. Много ароматно е сладкото, а и друго си е домашното... :)

    Поздрави, Руми! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, много ми е приятно да те видя тук!! Наистина домашното си е по-добро от всичко! Колкото до годината - тя беше много плодовита не само за дюличките. Имаше тооолкова много плодове и зеленчуци, че накрая започнах да се чудя как да ги оползотворя, но мисля че се справих :). Целувки мило момиче!! Прекрасни почивни дни ти желая!!

      Изтриване
  4. Съвсем права си за дюлите, Руми! Толкова удивително ароматни и така често пренебрегвани! Лично аз често ги прескачам, защото ме изтормозват, докато ги нарежа, обеля и надробя. Направо камъни! После съм доволна, де. Последния път спазарих половинката да се заеме с тази тежка задача, така или иначе, той щеше да яде резултата! :)
    Страхотно сладко! И се радвам, че попаднах при теб, вече ще наминавам често. Хубав ден от мен :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла мила Таня! И аз се радвам, че си ме посетила, винаги ще очаквам твоето мнение с интерес! Наистина са малко твърдички, но аз вече съм успяла да връча тежката задача за почистването и нарязването им на моя съпруг (той много не се съпротивлява, защото също е основният консуматор :)), така че има справедливост :). Поздрави и хубави почивни дни, миличка!! :*

      Изтриване