![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEicfOAET62DTaQx1Ynaelx9jlV8X8lGS8nt4tx0LN32oWAdA6cqZiziRoIr-vHsJhcDdkKCOz-9q90SZm81_j9ADhPrELItmjvs0qyzO2cvnX195iS7UR0zibwvr1p8VuhCr7qVJVlgRK0/s200/IMG_4615-2.jpg)
Както във всичко и тук може да се импровизира, но оригиналната рецепта е:
ПРОДУКТИ:
4 бр. яйца
30 мл. топла вода
10 г прясна мая за хляб (може да ползвате и суха, която първо трябва да разтворите в топлата водичка заедно със захарта)
3-4 с.л. разстопено краве масло
100-150 г бяло саламурено сирене
300 г брашно
около 1 ч.л.сол
1 ч.л. захар
ПРИГОТВЯНЕ
В съд се натрошава маята , слага се солта , захарта и топлата вода.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtCyjIRARYLanZHuG-n3EOpATzUwNnh5LWY6UiNQZvMJDTnZD4-uBFh3wtmDr2hyphenhyphencTnS7cXmICV0cpSSFtWtEOXlaHKdD9EvHPrkslh9XGO8zh9xXdCOIrksXtnuqG-iJQ6IBwdpcCweg/s200/IMG_4573-2.jpg)
Към маята се прибавят разбитите яйца , маслото и настърганото сирене.
С непрекъснато разбъркване (с лъжица) постепенно се прибавя брашното.
Получената гладка каша (за това се казва "Кашник")се оставя да втаса около 30 минути.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUjpQWoL5gOUGzEz3GvviyY0B32-jgHiU141UobQygVeo91Q9nF7gRNPf5t_wVzJYsjrkVpDNbyGFAT62666jl_L8P5rZydR46RHRzEgmKuSqKitzMgdZOUQ7uFEStCd44FGxvUTENEkI/s200/IMG_4575-2.jpg)
Преди да сложите във фурната може да поръсите с шарена сол отгоре (придава прекрасен аромат и цвят).
Кашникът се пече в предварително загрята фурна при температура 180 -200˚С до суха клечка и златист загар.
Прекрасна и бърза (не изисква месене) закуска за неделната сутрин, придружена от чаша топло мляко или чай.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQ42Sad8svJTv781MiGZv99AUROye2Yy06QxQWBvXpp0fAsydQiCY5LPAD9882QLQW1QQ2sE2Xs2CGJ4e5URgTqC5ptidiTUKB7KYYTBX_MVLKk7tmP2DIbVmLgr_H2u57_xIfxOZgjyc/s320/IMG_4616-2.jpg)
реших към готовата каша да прибавя нарязан на дребно някакъв сух колбас и малко ароматна чубрица - получи се превъзходно!
Може да го предложите и към основното ядене вместо хляб - сигурна съм, че всички ще го предпочетат пред хляба от магазина!!
Приятен апетит!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар