събота, 22 декември 2012 г.

Cake pops

Никога не изхвърляйте останалите изрезки от блатове на торти или изсъхналия кекс (нали е криза, трябва да сме икономични), те могат да се оползотворят за направата на вкусните, забавни и красиво оформени  "бонбони" на клечка (така наречените "Cake pops" по американски). Приготвянето им е бързо, лесно и забавно, както за възрастните, така и за децата.



ПРОДУКТИ:
За пълнежа:
Пандишпанов блат (или изрезки, останали от направата на други сладкиши или торти)
100 г шоколад черен или бял (по ваш избор)
50 г краве масло
30 мл. течна сметана (използвала съм и заквасена – също става)
натрошени карамелизирани ядки
1с.л. гранулирано нес кафе
захаросани плодове, нарязани на ситно
стафиди, предварително накиснати в алкохола
захаросани цитрусови корички
ром (или есенция),  когато използвате черен шоколад
уиски (коняк) и ванилия, когато използвате бял шоколад

за глазурата:
200 г черен шоколад
200 г бял шоколад
Шоколадови пръчици
Кокосови стърготини
Захарни перли
Цветна захар или друго

ПРИГОТВЯНЕ:
Натрошете пандишпановия блат или изрезките на парченца (не пречи ако останат по –големи парченца).
Прибавете ядките, захаросаните плодове, стафидите (отцедени от алкохола), цитрусовите корички или това което сте си приготвили и разбъркайте
Разтопете шоколада, кравето масло и сметаната на водна баня, добавете алкохола и есенцията и оставете леко да се охлади, след което изсипете при сухата смес и разбъркайте, за да се хомогенизира всичко. Накрая прибавете кафето и отново разбъркайте. Оставете сместа да изстине и стегне за няколко часа.
От готовата смес оформете топчета и ги подредете в тава постлана с хартия и ги оставете в хладилника да стегнат.
През това време си разтопете  на водна баня шоколада за потапянето на топчетата и пригответе пръчиците, на които ще закрепите топчетата (аз използвах дървени шишчета, които срязах на две).
Белият шоколад може да оцветите с боя в някакъв цвят (розов, син или жълт).
Извадете топчетата от хладилника, топнете пръчица в шоколада и я забийте в топчето. Процедирате така с всички топчета. След това вземете една пръчица с топче и го потопете в разтопения шоколад, така че да се облее от всякъде, вдигнете и оставете да се отцеди излишното количество, като въртите леко пръчицата. Посипете топчето с избраната от вас декорация и оставете пръчицата права докато шоколада се втвърди.


Тези Саке Рорs може да украсите и като личица на джуджета, пингвинчета или друго каквото ви хрумне и да ги опаковате в пликче с красива панделка,  като подаръчета на децата – един весел и много вкусен подарък. Разбира се, ако са предназначени за деца не слагайте в основата алкохол.
Включете и малчуганите в направата на  тези десертчета и приятно забавление!!


Няма коментари:

Публикуване на коментар