Когато остана в неделя в къщи винаги гледам да направя нещичко, което да е за закуска. Това може да се приеме и като питка и като сандвич. Върви и с чайче, и с млекце, и с доматче, а и без тях :)).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFpD_C6cvMVhpAL7vKgWtWsMmsogtr_VhSp2J69tWMylQcfHKPAKCBkt2OJvYvZUM5XdRgr-uTq6hQKExf-Rxnbspa6Lx5HCO-CkFzlqUeR8OPcaRPd_W0Rlt2uPwpHgU2XOVmELjLs-m9/s200/IMG_3118-2.jpg)
• 2 чаши ( по 200мл. прясно мляко (топличко)
• 1 к.ч. зехтин (олио)
• 2 яйца (единия жълтък за намазване)
• 1.5 с.л. захар
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2gdcc3qK-3g41kzrHQLUOBy_TgSZUuhGeauWMfVrdonFr7mQvOxFUA1ro_xLgDzlOwEscgCEVcJHWmkdTMnmXlo1EQA0c4LOZBrljOadQNKb-PPk2nLhRBwNz4EuzytAbgI-wDpS2wL4M/s200/IMG_3143-2.jpg)
• 5,5 чаша (по 200мл) брашно (пресято)
• 1 с.л. суха мая или ½(20гр.)пакетче прясна
• Някакъв колбас (много подходящ е тип луканков салам) с диаметър около 5 см., нарязан на кръгчета с дебелина 5-6мм (хубаво е да не е малотраен, но и с такъв надямам се ще се получи).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdM_0r-9wp32L47YtLw9-VytIMpGmyDc_O4zV7hlm1dzbtDbsUzzREKKy9jiLSOLYg0JGyh6tULC-A2Qzs_iuR2YLUDoKCG38fsLTOeYDQ96ef4ocT70HTwFAUm3NW2Lj4gVQwg_xpQ_zv/s200/IMG_3141-2.jpg)
ПРИГОТВЯНЕ:
• От продуктите замесете меко тесто (както вече много пъти съм казвала аз меся в домашната хлебопекарна на програма „месене и втасване”).
• Разделете тестото на топки с размер на топка за тенис на маса.
• Всяка топка разтеглете на фитил и групирайте по три фитила за да направите плитка, като притиснете краищата на фитилите плътно заедно.
• Поставете филийки колбас между фитилите (в образувалите се ъгълчета) и започнети да плетете плитка.
• След като направите първото преплитане отново поставете парченца колбас между фитилите и отново преплетете.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdsOImypcTMqjAfwy2fqAVi1NZDIWBGCV97EbP_HRlXBFjikKIaOw1YkxkMpg1zzkAVZhf8zjbetxzySIdv1JiCS7PZ0pJ5cbOJ16UNDlTUtShfEvMxe6pdhkS7Yh2PDJTDhfHxYD0aPnh/s200/IMG_3147-2.jpg)
• Така продължете до края на фитилите, като накрая подпъхнете и натиснете краищата да не се отварят.
• Поставете плитката в тава, постлана с хартия и оставете да втаса, като предварително намажете с жълтък.
• Изпечете във предварително загрята на 180°С фурна, докато се зачервят.
Извадете и оставете за двадесетина минути "да обиколят нивката".
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTF3Nkv_gLg09KOj2aMCiaYjG_wuGezO71nwHWywatQ5jCfwRsO9d1zM-T0lVOMJf6m3aieCnf_uFK7DN5d2y-Xztlvn197txpdztcRDEXYS2uf7UGJKk_hWDfyuDPc_hoJXYSPEmcdH8K/s200/IMG_3199-2.jpg)
Поднесете с чай, прясно или кисело мляко, може и със сиренце и лютеничка или доматче (кой както харесва)!
Да ви е сладко!!
Страхотен блог, страхотни плитки с наденица! Направих ги преди доста време/видях подобни във фейса/, но тези са прекрасни!
ОтговорИзтриванеС поздрав Алба!
Благодаря ти Алба! Поздрав и хубав ден!
Изтриване